Порошенко закликав громадян України не їздити в Крим і доручив МЗС ініціювати розмову з Путіним

 

Президент Петро Порошенко закликав громадян України поки що утриматися від відвідання окупованого Криму. Про це глава держави сказав на нараді з силовиками щодо останніх подій довкола півострова, повідомляє прес-служба президента.

“Прохання до МЗС та до Прикордонної служби звернутися до громадян України з проханням утриматися зараз від відвідання Криму у зв’язку з численними провокаціями, які чиняться проти громадян країни. Від мене до громадян України це прохання особисте”, – наголосив Порошенко.

Глава держави доручив міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну дати керівнику місії України при ООН доручення провести консультації в Раді безпеки ООН і детально проінформувати її учасників про розвиток подій.

А також звернутися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з проханням максимально посилити присутність спостерігачів ОБСЄ у районі адміністративного кордону з Кримом і вимагати від російської сторони та окупаційних військ допустити представників СММ ОБСЄ до об’єктів у Криму.

Окрім того, міністрові оборони, начальнику Генерального штабу, голові СБУ та міністру закордонних справ доручено провести зустріч із керівництвом дипломатичних місій, акредитованих в Україні, щоб проінформувати про розвиток подій у районі адміністративного кордону з Кримом та лінії зіткнення.

МЗС має організувати телефонні розмови з керівництвом Німеччини та Франції у тристоронньому Нормандському форматі, запросити розмови з віце-президентом США, президентом Європейської Ради Дональдом Туском та ініціювати розмову з Президентом РФ Володимиром Путіним.

Як писала Новинарня, президент також наказав привести в посилену бойову готовність усі підрозділи Збройних сил, Національної гвардії, Прикордонної служби та Служби безпеки України біля Криму.

“Особливі вимоги – до прикордонників у районах адміністративного кордону з тимчасово окупованим Кримом та на лінії зіткнення на Донбасі”, – наголосив Порошенко, доручивши прикордонникам посилити пропускний режим у пунктах пропуску, а співробітникам Нацгвардії та Національної поліції – охорону стратегічних об’єктів та об’єктів інфраструктури, щоб запобігти можливим терористичним атакам.

Голова СБУ має провести екстрене засідання Антитерористичного центру та довести необхідні завдання.

 

Президент також доручив забезпечити можливість відвідання захоплених у Криму громадян України з боку представників міжнародних правозахисних організацій та Уповноваженого України з прав людини для перевірки умов утримання та захисту інтересів.

Читайте також:
Активіста “Самооборони Енергодара” Панова ФСБ, можливо, викрало й вивезло до Криму, щоб звинуватити в диверсії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна