Суд у справі бійців “Торнадо” перенесено, вони знову обливали прокурорів сечею. ВІДЕО

 

Суд у справі бійців “Торнадо”, який мав відбутися сьогодні, 3 серпня, перенесено на 9 серпня. Таке рішення було ухвалено через те, що підсудних неможливо доставити в зал судового засідання, повідомила прес-секретар Оболонського райсуду Інна Свинаренко.

“Працівники поліції повідомили, що вони на даний момент не мають можливості доставити обвинувачених до зали судового засідання. У зв’язку з цим за участі адвокатів та прокурорів складом суду судове засідання відкладено на 9 серпня 2016 року до 11:30. Судове засідання буде проводитися в закритому режимі, відповідно до законодавства”, – розповіла журналістам речниця суду.

У ніч із 2 на 3 серпня всіх підсудних бійців спецроти “Торнадо” вивезли із суду до СІЗО. Мітингувальники, які пікетували суд, намагалися заблокувати виїзд автобуса з “торнадівцями”, кидаючи каміння в бік поліції.

Раніше голова ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко в ефірі телеканалу “112 Україна” заявив, що в результаті отруєння газом під час нічних сутичок під Оболонським судом від отруєння газом постраждали 12 співробітників поліції і 15 військовослужбовців Нацгвардії.

Як сказано в прес-релізі, оприлюдненому на сайті Оболонського райсуду Києва, 2 серпня засідання суду в справі бійців “Торнадо” “було зірвано обвинуваченими”. І сталося це вже не вперше.

“В провадженні Оболонського районного суду міста Києва перебуває кримінальне провадження № 1-кп/756/217/16 стосовно співробітників роти патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» ГУМВС України в Луганській області.

У судових засіданнях, які відбулись у період часу з 24.05.2016 по 29.06.2016 було допитано 8 потерпілих.

19.07.2016 у судове засідання було забезпечено явку потерпілої  для допиту за ч. 2 ст. 153 КК України (зґвалтування), однак судове засідання в черговий раз було зірвано обвинуваченими”, – нагадують у суді.

Тоді, згідно з повідомленням прес-служби, “обвинуваченими було порушено порядок судового засідання шляхом обливання прокурорів та інших учасників процесу рідиною бурого кольору, висловлюванням погроз, які містять ненормативну лексику”.

Такий самий метод спротиву підсудні обрали й 2 серпня, коли згадану потерпілу знову привезли до суду.

“Так, за вказівкою обвинуваченого Оніщенка Р.І., з метою не допустити допиту потерпілої, обвинувачені Ляшук Д.А. та Пламадяла А.М. почали обливати прокурорів, інших учасників процесу та зал суду рідиною бурого кольору. Інші обвинувачені висловлювали погрози, які містять ненормативну лексику”, – зазначають у прес-службі Оболонського райсуду.

Як зазначають очевидці подій, “рідина бурого кольору”, якою обвинувачені обливали прокурорів, мала запах сечі.

У зв’язку з цими подіями у справі було вимушено оголошено перерву.

Раніше прес-служба суду оприлюднила відео, на якому видно, як поводяться “торнадівці” в залі суду. Зокрема, нецензурно лаються, при цьому наголошуючи, що “два года умирали и год уже в тюрьме”:

“Також, у зв’язку з систематичним порушенням порядку, суд ухвалив видалити Оніщенка Р.І. та Ляшука Д.А. із зали суду на два судових засідання”, – йдеться в повідомленні.

Головна вимога обвинувачених – щоб суд відбувався у відкритому режимі, з доступом преси і вільних слухачів.

Натомість у прес-службі суду нагадують, що розгляд даного кримінального провадження здійснюється у закритому судовому засіданні, оскільки обвинувачення містить злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості потерпілих.

Нагадаємо, бійців добровольчої роти “Торнадо” обвинувачують у зґвалтуваннях та розбоях у зоні АТО. Під судом відбувалися сутички з активістами й добровольцями, які підтримують підсудних.

Поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом сутичок під судом 2 серпня – за статтями “групове порушення громадського порядку” та “опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу…”

Суд триває з літа 2015 року і є закритим з огляду на сексуальні подробиці, що оприлюднюються під час засідань та зачіпають честь і гідність потерпілих.

Читайте також:
Під Оболонським судом побилися поліція й добровольці, які захищають “Торнадо”

Під Оболонським судом триває протистояння. Підсудні “торнадівці” оголосили вимоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна