Міжнародні правозахисники: людей незаконно утримують і бойовики, і СБУ

 

Міжнародні правозахисні організацій Amnesty International і Human Rights Watch оприлюднили спільний звіт щодо катувань та незаконного утримання під вартою в Україні і на непідконтрольній території Донбасу.

У звіті наводиться по дев’ять історій осіб, яких незаконно утримували СБУ і підтримувані Росією сепаратисти.

Щодо затриманих українськими силовиками у звіті сказано: “у більшості випадків з тих дев’яти, які ми задокументували, провладні сили включно із так званими волонтерськими батальйонами спочатку затримували цивільних осіб, а потім передавали їх до СБУ, яка зрештою передавала їх до органів судової системи”.

“Деяких пізніше обмінювали на осіб, затриманих сепаратистами, а інших відпускали без суду. У трьох випадках, детально описаних в цій доповіді, СБУ нібито підтримувала насильницькі зникнення, незаконно тримаючи громадян під вартою від шести тижнів до 15 місяців. Одного затриманого обміняли, інших двох просто відпустили без розслідування. У випадку цих двох затриманих взагалі не існує офіційних документів про їхнє перебування під вартою”, – сказано у звіті.

Організації стверджують, що “підрозділи СБУ в Харкові, Краматорську, Ізюмі та Маріуполі незаконно затримували цивільних осіб“.

“Ми отримали переконливі дані з багатьох джерел, що станом на червень 2016 року принаймні 16 людей залишаються в таємному утриманні у харківському підрозділі СБУ”, – йдеться у звіті.

“Більшість опитаних розповіли Amnesty International, що їх піддавали тортурам ще до переміщення до відділків СБУ. Деякі також стверджують, що після переміщення до СБУ їх били, до них застосовували електрошок, погрожували зґвалтуванням, смертю та помстою родині для того, щоб отримати інформацію або змусити їх зізнатися у пов’язаній із сепаратизмом злочинній діяльності”, – зазначається у звіті.

Читайте також:
Делегацію ООН не допустили в “катівні СБУ”

Водночас у звіті також задокументовано “дев’ять випадків, у яких проросійські сепаратисти тримали цивільних осіб без контакту із зовнішнім світом тижнями, а то й місяцями, без пред’явлення звинувачень”.

“Найостанніші такі випадки датуються початком 2016 року; в більшості випадків із затриманими жорстоко поводились. Двоє людей на час написання цієї доповіді залишаються під вартою в очікуванні “судових розслідувань” своїх справ. У самопроголошених Донецькій народній республіці  (ДНР) і Луганській народній республіці (ЛНР) місцеві правоохоронні органи працюють без жодних обмежень та стримувань, незаконно заарештовують людей та тримають їх під вартою у власних місцях утримання”, – йдеться у звіті.

“Чотирьох затриманих, чиї випадки були задокументовані Amnesty International і Human Rights Watch, було свого часу доправлено до слідчого ізолятора, де двом із них дозволили зв’язатися з адвокатом, але загалом відсутність принципу верховенства закону на підконтрольних сепаратистам територіях порушує права ув’язнених, позбавляючи їх будь-яких важелів законного та ефективного впливу на ситуацію”, – сказано у звіті правозахисних організацій.

Читайте також:
“Підвал” Луганська. Репортаж і ФОТО з місць, де тримають українських бранців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна