Селище в “ДНР” перейменовано на честь загиблого там офіцера ЗСУ – героя АТО Івана Ступака

Іван Ступак. Колаж "Новинарні"

Іван Ступак. Колаж “Новинарні

Селище Красний Пахар Вуглегірської міськради Бахмутського району на Донеччині перейменовано на селище Ступакове на честь загиблого учасника АТО, лейтенанта Збройних сил України Івана Ступака. Про це повідомили “Новинарні” в Українському інституті національної пам’яті, коментуючи “декомунізаційні” голосування у Верховній Раді сьогодні, 14 липня.

“Родом із Фастова, Іван пішов у Збройні сили добровольцем й загинув 29 січня 2015 року, саме в день пам’яті героїв Крут, у Вуглегірську”, – зазначено в повідомленні.

Як відомо, селище Ступакове розташоване на території т.зв. “ДНР”, непідконтрольній українській владі – на південь від Вуглегірська, між містами Горлівка, Дебальцеве і Єнакієве.

Іван Ступак був активістом “Євромайдану”, одним з організаторів “Самооборони” міста Фастів.
Колишній банкір і офіцер запас, Ступак мобілізувався до 25-го батальйону тероборони “Київська Русь” і став позивним “Мажор”.
Загинув у районі Вуглегірська на Донеччині від кулі снайпера, коли переводив дітей з одного місця укриття до іншого, щоб вберегти від обстрілів.

Селище Красний Пахар перейменовано в Ступакове постановою №4751.

Верховна Рада декомунізувала інші населені пункти ОРДЛО 12 травня цього року. Щоправда, з того часу в сервісі Google Maps їхні назви досі не змінилися.

Після перейменування Кіровограда та ще десяти населених пунктів Верховній Раді для завершення декомунізації залишається перейменувати Кіровоградський район. Також зі старими назвами поки що залишаються Кіровоградська та Дніпропетровська області: щоб їх перейменувати, необхідно внести зміни до Конституції, зазначили в Інституті національної пам’яті.




“Таким чином реформа декомунізації в частині позбавлення назв українських міст та сіл від тоталітарної пропаганди відбулася. Україна повертатиметься до Європи без цього комуністичного тягаря”, – сказав голова УІНП Володимир В’ятрович.

Прес-служба Інституту також зазначила, що 13 липня Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування одностайно відхилив проекти постанов щодо повторного перейменування вже декомунізованих населених пунктів. Йшлося про місто Горішні Плавні та чотири села.
Нагадаємо, таке повторне перейменування, за висновком УІНП, суперечить чинному законодавству України.

Читайте також:
Замість Кіровограда – Кропивницький. Рада закінчила декомунізацію

Лише кожен п’ятий мешканець ОРДО вважає себе “громадянином ДНР”, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна