У В’ятровича пояснили, чому Горішні Плавні назавжди залишаться Горішніми Плавнями

Голова партії "Демократичний альянс" Василь Гацько - за Горішні Плавні

Голова партії “Демократичний альянс” Василь Гацько – за Горішні Плавні

Повторне перейменування декомунізованих населених пунктів суперечить чинному законодавству – такий висновок поширила прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

Таким чином в УІНП відреагували на спроби назвати по-іншому Горішні Плавні (екс-Комсомольськ), Дніпро (Дніпропетровськ), Вараш (Кузнецовськ) тощо або повернути їм “старі” комуністичні назви.

“Окремі лобістські групи упродовж останнього часу здійснюють спроби ініціювати у Верховній Раді повторне перейменування деяких населених пунктів, що змінили свої назви в рамках декомунізації. Представники Українського інституту національної пам’яті наголошують, що такі дії суперечать чинному законодавству України”, – йдеться в прес-релізі УІНП.

“На перейменовані в ході реформи декомунізації населені пункти та райони дія перехідних положень закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», зрозуміло, не поширюється. Тому всі питання, пов’язані з теоретичною зміною назви для них у майбутньому, регулюються нормами загального законодавства, а саме –  законом України «Про географічні назви»“, – пояснює юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

Відповідно до частини одинадцятої статті 5 закону “Про географічні назви”, “перейменування географічних об’єктів здійснюється у випадку:

  • повторення назв однорідних географічних об’єктів у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці;
  • необхідності повернення окремим географічним об’єктам їхніх історичних назв;
  • істотної зміни функції або призначення географічного об’єкта;
  • необхідності приведення назви географічного об’єкта у відповідність із вимогами Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Інститут національної пам’яті наголошує, що зазначений перелік підстав для перейменування населених пунктів та районів є вичерпним.
Він не передбачає повторного перейменування тих населених пунктів чи районів, чиї назви були змінені в ході реформи декомунізації.

“Крім того, частина дванадцята статті 5 Закону України “Про географічні назви” визначає, що перейменування географічних об’єктів, крім випадків приведення їх назв у відповідність до вимог декомунізаційного законодавства, здійснюється з урахуванням думки більшості населення відповідно до закону про референдуми, – зазначає Сергій Рябенко. – Однак, станом на сьогоднішній день проведення будь-яких місцевих референдумів є неможливим через відсутність спеціального закону”.

Таким чином, повторне перейменування декомунізованих населених пунктів або районів всупереч вимогам статті 5 Закону України “Про географічні назви” є неможливим та суперечитиме діючому законодавству. При чому це стосується як ухвалення нової постанови Верховної Ради, так і “внесення змін” до вже проголосованої постанови, яка набрала чинності, зазначає прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

Читайте також:
У Горішніх Плавнях проголосували за перейменування міста на честь Святого Миколая

У Google Maps з’явилися Горішні Плавні. Місцева громада затіяла нове перейменування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна