Девід Кемерон здав пост прем’єр-міністра Великої Британії жінці. ВІДЕО

Девід Кемерон востаннє виступив у Палаті громад як прем’єр-міністр Великої Британії і вирушив до Букінгемського палацу, де подасть королеві Єлизаветі ІІ прохання про відставку.

Кемерон сказав, що “сумуватиме за галасом натовпу”, а парламентарії – не лише соратники-консерватори, а й опозиційні лейбористи – провели його оплесками, повідомляє ВВС.

Після відставки екс-глава уряду передасть справи Терезі Мей, яка заступила його на посаді голови Консервативної партії і, відповідно, стане наступницею й на посаді прем’єра.
Але спершу Мей, згідно з традицією, також поспілкується з королевою.

Під час своєї останньої сесії запитань-відповідей у парламенті Кемерон запевнив, що залишиться в суспільному житті країни.

Кемерон востаннє відповідає на запитання членів Палати громад як прем'єр-міністр Великої Британії. Поруч на задньому плані - його наступниця Тереза Мей. Фото АР

Кемерон востаннє відповідає на запитання членів Палати громад як прем’єр-міністр Великої Британії. Поруч на задньому плані – його наступниця Тереза Мей. Фото АР

Загалом спілкування на той час майже колишнього прем’єр-міністра з парламентаріями відбувалося легко й невимушено. Зокрема, Кемерон спростував чутки про свою нелюбов до кота Ларрі, який працює мишоловом у прем’єрській резиденції на Даунінг-стріт, 10.

До слова, британські ЗМІ одразу після появи новини про відставку Кемерона наголосили, що звільнивши резиденцію на Даунінг-стрит, він не зможе забрати з собою Ларрі, позаяк той не є його власністю, а працює на “державній посаді”.

“Девід пішов, Ларрі залишився”, – пише місцева преса.

Кіт Ларрі залишається на Даунінг-стрит, 10. Фото Reuters

Кіт Ларрі залишається на Даунінг-стрит, 10. Фото Reuters

Свої речі з резиденції сім’я екс-прем’єра вивезла напередодні його офіційної відставки.

Виступивши в Палаті громад, Девід Камерон “тепло привітав” Терезу Мей, яка сиділа поруч із ним, і сказав лідерові опозиції Джеремі Корбіну: “Коли справа дійшла до прем’єра-жінки, я радий сказати – досить скоро рахунок буде 2:0”.

Як зазначає ВВС, за останні сто років у Великій Британії змінилися 24 прем’єр-міністри.
Тереза Мей – друга в історії жінка, яка очолила британський уряд, після “залізної леді” Маргарет Тетчер (теж представниці Консервативної партії).

ЦИФРИ

    • Девід Кемерон обіймав пост прем’єр-міністра протягом 6 років і 62 днів
    • Це 22-й результат в історії країни за тривалістю перебування в прем’єрському кріслі
    • У свої 49 років Кемерон став наймолодшим прем’єр-міністром, що залишає цю посаду, з часів графа Розенбері 1895 року
    • 59-річна Тереза Мей стане найстаршим прем’єром з часів Джеймса Каллагана в 1976 році

Найцікавіше з виступу Девіда Кемерона в Палаті громад:

Нагадаємо, на референдумі щодо членства Британії в ЄС, який відбувся 23 червня, за Brexit – вихід із Євросоюзу – несподівано проголосувала більшість: 51,9% виборців.
Після цього премʼєр-міністр Девід Кемерон заявив, що піде у відставку в жовтні цього року, а процедуру виходу країни з ЄС має забезпечити новий глава уряду.

Проте зрештою зі зміною прем’єр-міністра було вирішено не затягувати: 11 липня Консервативна партія обрала своїм новим лідером Терезу Мей, яка обіймала посаду міністра внутрішніх справ в уряді Кемерона, і тоді ж було оголошено, що вже 13 липня Мей очолить уряд.

Читайте також:
Глави МЗС держав-засновниць хочуть швидше випхати Британію з Євросоюзу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна