Соціологія: українці найкраще ставляться до Польщі, найгірше – до Росії

 

Громадяни України найкраще ставляться до західного сусіда – Польщі, найгірше – до Росії. Такими є результати соціологічного опитування, проведеного у травні-червні соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Міжнародного республіканського інституту (США).

Згідно з оприлюдненими даними, до Польщі “дуже тепле” ставлення в 12% українців, “тепле” – у 42%.
Нейтрально ставляться до польських сусідів 39% респондентів, “холодно” – 4%, “дуже холодно” – менш як 1%.

Натомість Росія замикає перелік з 11 держав, до яких соціологи замірювали ставлення українців. “Дуже тепло” ставляться до Росії лише 4% громадян України, “тепло” – 13%.
Нейтральне ставлення у 29%, при цьому “холодне” – у 29%, у стількох же – “дуже холодне”.

ставлення українців до різних країн Рейтинг червень 2016

На другому місці за рівнем приязності – Білорусь, до якої “дуже тепло” або “тепло” ставляться 50% українців (10% + 40%).

Далі йдуть Євросоюз – 47% “теплоти” (8% + 39%), Канада – 45% (9% + 36%), Грузія й Литва – по 42% (відповідно, 7% + 35% та 8% + 33%), США й Німеччина – по 40% (7% + 33% та 6% + 34%).

На цьому тлі дещо виділяється порівняно більше, ніж щодо інших дружніх країн, “прохолодне” ставлення українців до США – в 11% “холодне” та 4% “дуже холодне”.

Водночас варто звернути увагу на деяке погіршення ставлення українців до вступу до НАТО. За даними “Рейтингу”, якщо в лютому цього року “за” вступ до Альянсу були готові проголосувати на референдумі 45% опитаних (проти – 30%, не голосували б і вагалися з відповіддю – 10 і 16% відповідно), то в червні цього року “за” вступ до НАТО – 39%, проти – 32% (не голосували б – 12%, вагаються – 17%).

Найбільше бажання в українців переїхати на проживання до ЄС (6% – однозначно так, 25% – швидше так). Найменше – до Росії й Молдови.

бажання українців переїхати на проживання до різних країн Рейтинг червень 2016

 

Опитування проводилося по всій Україні (крім окупованих територій Криму і Донбасу) з 28 травня по 14 червня 2016 р. Всього було опитано 2400 жителів України віком 18 років і старше, які мають право голосувати. Вибірка є репрезентативною за статтю, віком, регіоном і величиною населеного пункту. Допустима похибка не перевищує  2.0%. Коефіцієнт досяжності респондентів – 63.9%. Додатково було опитано 1185 респондентів у Дніпровській області. Допустима похибка не перевищує 2.8%. Коефіцієнт досяжності респондентів – 62.7%.
Дослідження профінансовано Урядом Канади.

Читайте також:
“Наказано любити”. Ставлення росіян до України різко поліпшилося

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна