#WeAreAllLeoMessi – неоднозначна кампанія на підтримку Мессі, якому дали строк через офшори

 

#WeAreAllLeoMessi – така кампанія поширюється в соцмережах на підтримку зіркового футболіста “Барселони”, якого визнали винним в ухиленні від сплати податків.

Як відомо, аргентинський нападник Ліонель Мессі та його батько Хорхе Орасіо Мессі цього тижня були засуджені судом у Барселоні до 21 місяця тюремного ув’язнення за ухилення від оподаткування на загальну суму 4,1 млн. євро. Крім того, Мессі оштрафували на 2 млн. євро, його батька – на 1,5 млн. євро.

Футболіст стверджує, що нічого не знав про порушення податкового законодавства. Юристи Мессі оголосили про намір подати апеляцію на рішення суду.
Однак Ліонель та його батько в будь-якому разі не відбуватимуть покарання у в’язниці – за іспанським законом, позбавлення волі на строк до двох років може бути замінене випробувальним терміном.

Громадську кампанію для Лео Мессі ініціював його футбольний клуб “Барселона”.

“Зараз час засвідчити нашу підтримку: #WeAreAllLeoMessi. Долучи свій голос до кампанії!” – ідеться в повідомленні у клубному “Твіттері”.

Символом кампанії на підтримку найкращого футболіста світу обрано дві розкриті долоні на тлі числа 10 – номер Ліонеля в команді та “руки, які нічого не крали”.

“Ми хочемо, щоб Лео знав, що він не самотній. Усі члени, прихильники клубу, вболівальники, спортсмени, ЗМІ та всі інші запрошуються до участі”, – сказано в клубній заяві.

Клуб у соцмережах запрошує фанів фотографуватися з розкритими долонями й поширювати ці знімки в інтернеті з відповідним хештегом.

Як відомо, аргентинець, якому зараз 29, живе і грає в Барселоні з 13-річного віку. За цей час він допоміг “Барсі” чотири рази виграти Лігу чемпіонів та вісім чемпіонатів Іспанії.

Судове обвинувачення стосувалися несплати податків на доходи, отримані від рекламних контрактів Мессі у 2007-2009 роках. Зокрема, барселонський суд перевіряв угоди футболіста з Banco Sabadell, Danone, Adidas, PepsiCo, Procter & Gamble і Kuwait Food. Імовірно, отримані кошти ховалися від податкових органів з використанням мережі підставних офшорних фірм, зареєстрованих в Уругваї, Белізі, Швейцарії та Великій Британії.

Енді Вест, іспанський футбольний письменник, у коментарі BBC зазначив, що хештег #WeAreAllLeoMessi та його еквіваленти іспанською й каталонських мовами є досить спірною кампанією.

“Він (хештег) користується підтримкою багатьох шанувальників “Барси”, які вважають, що їхній клуб зазнає політичних утисків з боку центрального уряду Мадрида з огляду на причетність до кампанії за незалежність Каталонії від Іспанії. Ці вболівальники вказують на те, що колишні представники мадридського “Реалу” Жозе Моурінью та Ікер Касільяс отримали набагато легші покарання за аналогічні податкові правопорушення”, – каже Вест.

Утім, за його словами, багато хто визнає факт ухилянь Мессі від оподаткування, відтак пише: #WeAreNotAllLeoMessi та вважає недоцільним підтримувати кампанію на користь порушника податкового законодавства.

Власне, і серед коментарів до дописів #WeAreAllLeoMessi у “Твіттері” багато на кшталт таких: “Ви що, підтримуєте ухиляння від податків?..”

Читайте також:
Мессі після незабитого пенальті оголосив про завершення кар’єри в збірній Аргентини. ВІДЕО

Мессі: “Неймовірно, що це вже мій п’ятий “Золотий м’яч”. УСІ ТРОФЕЇ ФУТБОЛЬНОГО ГЕНІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна