Життя Лазаренка у США: молода дружина, троє дітей, боротьба за офшорні гроші й притулок

 

“Український клептократ хоче своїх грошей і американського притулку” – стаття з такою назвою вийшла в газеті The New York Times 6 липня.
У матеріалі Лелслі Вейна ідеться про те, що 63-річний екс-прем’єр-міністр України Павло Лазаренко, який відбув покарання у США, нині мешкає в Каліфорнії зі своєю молодою дружиною, няньчить трьох малих дітей та чекає на рішення США щодо надання йому політичного притулку.

Автор статті ставить питання: чому злочинця Лазаренка, одного з найбільших корупціонерів в історії України, досі не депортували зі США?

“Доки триває судова тяганина Лазаренка, його особисте життя кардинально змінилося”, – пише видання.

Як відомо, Лазаренко одружився з однокласницею свого старшого сина Оксаною Циковою, яка була його перекладачем на судових процесах у США й зараз працює адвокатом.

Нинішній будинок Лазаренка придбано на ім’я його молодої дружини за $1,8 млн. Він далеко не такий розкішний, як конфіскований маєток у Новато, придбаний Лазаренком за 6,75 млн. доларів, у якому він не провів ні дня.

Конфіскований маєток Лазаренко в Новато, Каліфорнія

Конфіскований маєток Лазаренко в Новато, Каліфорнія

Павло Лазаренко зараз чекає на рішення американського уряду щодо надання йому політичного притулку.
“Я буду розчарована, якщо США нададуть йому притулок”, – заявила в коментарі NYT Дарія Каленюк, виконавчий директор української ГО “Центр протидії корупції”.

“Це дуже цинічного з його боку просити Америку про надання політичного притулку в той час, коли він бореться зі США за $250 млн., які Штати заморозили на його рахунках та намагаються повернути в Україну”, – зазначила Каленюк.

Адвокат Лазаренка відмовився давати коментарі.

“Нью-Йорк таймс” нагадує, що “американська сага” Лазаренка розпочалася, коли прем’єр 1996-1997 років приземлився в аеропорту імені Кеннеді у лютому 1999 року, втікши з України. В той час його розшукувала також Швейцарія.

Лазаренко у 2004 році був засуджений у США за обвинуваченням у відмиванні грошей. Після виходу з в’язниці в листопаді 2012 року він перебував у центрі ув’язнення імміграційної та митної поліції США, яка відмовляється сказати, коли випустила його на свободу.

Доки Лазаренко був ув’язнений, у США набирала обертів справа щодо його активів у офшорах.

Як зазначає видання, нині справа Лазаренка налічує величезну кількість томів, і є ризик, що її розслідування затягнеться на роки. Справа може потрапити до суду не раніше 2018 року.

Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко в 90-х роках

Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко в 90-х роках

“Нью-Йорк таймс” зазначає, що ім’я Лазаренка також фігурує у “панамських паперах” разом із Юлією Тимошенко та її чоловіком. “Лазаренко і Тимошенко були не тільки політичними союзниками, а й партнерами в корпорації “ЄЕСУ” (“Єдині енергетичні системи України”). Ця компанія, за заявами уряду США, переказала мільйони доларів Лазаренку та його партнерам. Більшість цих коштів зараз знаходяться на рахунках в офшорах, за які і змагаються США та Лазаренко.

Сам Павло Лазаренко заявляє, що він бідний безробітний і немає жодгого доходу. У судових документах, поданих ним, вказано, що екс-глава уряду заборгував колишньому адвокату 100 тисяч доларів і живе лише на зарплату дружини. Однак, як вважає прокурор у справі Лазаренка про відмивання коштів Марта Борщ, підсудний має багато прихованих коштів.

Читайте також:
Бумеранг Тимошенко: на чолі уряду вона сама любила й офшори і платила держчиновнику $3 млн. ДОКУМЕНТИ

Шустер вигнав зі студії Лещенка, бо така вимога Тимошенко. Пояснення сторін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна