Генпрокурор розповів про виявлення нової “газової схеми”

 

Генеральна прокуратура почала операцію з виявлення нової “газової схеми”, до якої причетний екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Про це заявив на прес-конференції генпрокурор Юрій Луценко.

“Сьогодні з 11-ї години почалася нова операція по виявленню ще однієї схеми розкрадання газу. На цей раз це фірми, які не мають угоди про спільну діяльність, а мають пряму ліцензію на видобування газу від держави”, – сказав Луценко в ефірі каналу “112 Україна”.

“Обшуки відбулися на території міста Києва, Київської області та ще трьох регіонів держави в рамках розслідування злочинної схеми по ухиленню від податків на приблизну суму близько мільярда гривень за останні два роки”, – додав генпрокурор.

За його словами, “схема існувала і раніше, але зараз ми беремо два останні роки і бачимо, що за статтями про фіктивне підприємництво і ухиляння від сплати податків підозрюється компанія, до якої має відношення екс-міністр Микола Злочевський” (міністром екології та природних ресурсів України у 2010-2014 роках, заступник секретаря РНБО у 2012-2014 роках, народний депутат України ІV-VI скликань від СДПУ(о) й Партії регіонів).

“Сама схема складалася з того, що компанії “Еско-Північ”, яку заснувала британська компанія Burisma, через ряд фіктивних підприємств виводила свої прибутки у фіктивні витрати, чим уникала від сплати податку на прибуток… Питання до Злочевського були завжди, але тепер вони стали більш вагомими і щодо його діяльності на газовому ринку України”, – сказав Луценко.

Він наголосив, що “інші акціонери Burisma до злочинних схем жодного відношення не мають”.

Юрій Луценко додав, що поки жодних затримань і арештів у цій справі не було. За його словами, виявлення цієї схеми займе “досить довгий час”.

“Треба пройти декілька десятків компаній, довести їхню фіктивність. Частина з них уже визнана фіктивними, що дає нам повну підставу готувати підозру для працівників “Еско-Північ”. Директор цієї компанії та його менеджмент безумовно будуть відповідати за свої вчинки”, – сказав Луценко.

Як відомо, Генпрокуратура оголосила Злочевського у розшук 16 січня 2015 року. Він підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 КК України (незаконне збагачення) і переховується за кордоном.

У лютому ц.р. суд повторно заарештував майно Миколи Злочевського, з якого було знято арешт, та інше майно, яке фактично ним використовується. Зокрема, йдеться про домоволодіння загальною площею 922 кв м, земельну ділянку площею 0,24 га, садовий будинок загальною площею 299,8 кв м, садовий будинок на території Вишгородського району, садовий будинок площею 2312 кв м, земельну ділянку 0,0394 га, автомобіль «ROLLS-ROYSE PHANTOM», причіп КНОТТ 924-5014.

У травні ц.р. Міністерство юстиції США повідомило про затримання групи зі семи осіб, яким інкримінується отримання шахрайським шляхом від інвесторів і племені американських індіанців понад 60 млн доларів. Серед затриманих Девон Арчер, член ради директорів компанії Burisma Holdings Ltd., яка належить колишньому міністру екології в уряді Азарова Миколі Злочевському.

Перша “газова схема”, яку розслідує НАБУ і прокуратура, замикається на народному депутатові Олександру Онищенку, щодо якого Верховна Рада дала дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності й арешт.

Читайте також:
НАБУ оприлюднило схему злочинів депутата Онищенка і компанії. ІНФОГРАФІКА

Гройсман призначив в Мінекології корупціонера часів Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна