МВС запустило пілотний проект відеофіксації порушників ПДР. Вже зафіксували штрафів на мільйони

 

Сьогодні, 4 липня, Міністерство внутрішніх справ запустило пілотний проект  системи автоматичної фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, на тестовий період будуть нараховуватися умовні штрафи.

Проект запустили відповідно до прийнятого 14 липня 2015 року Верховною Радою України Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”.

Законом передбачено введення в дію системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Для реалізації положень Закону було створено робочу групу, до якої увійшли представники МВС, Нацполіціі, представники з інших зацікавлених центральних органів виконавчої влади (Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Державної регуляторної служби).

Мета проекту – автоматична фіксація порушень швидкісного режиму за допомогою сучасних камер, без участі поліцейського.

Камера фіксує перевищення швидкості, після чого ця інформація передається в центр обробки даних Національної поліції. Отримана інформація обробляється оператором – поліцейським, з використанням наявних баз даних МВС. В результаті обробки виноситься електронна адміністративна постанова, яке в подальшому буде направлятися власнику транспортного засобу.

Як повідомляється, власникам транспортних засобів з державною реєстрацією постанову відправлятимуть Укрпоштою. Щодо транспортних засобів з іноземною реєстрацією – Держприкордонслужбі (з метою вручення адміністративної постанови особі, яка ввезла цей транспортний засіб на територію України).

Зі слів Авакова, на першому етапі роботи системи будуть використовуватися дані, отримані з камер, встановлених в місті Києві (1 камера – вул. О. Теліги, 61) і Одесі (2 камери – транспортна розв’язка “Конюшиновий міст”).

“Це тест. Всього ж по всій країні – в режимі реального експлуатації-будуть встановлені тисячі камер. Результати цього проекту допоможуть створити повноцінну та ефективну систему автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху і в наступному році ввести її по всій країні. Це дозволить суттєво знизити рівень аварійності на дорогах, зменшить кількість загиблих і травмованих громадян”, – написав він.

За інформацією МВС, станом на сьогодні в Україні збільшилася кількість ДТП на 26%. ДТП з постраждалими за 6 місяців до: 2015 рік – 9 900 осіб, 2016 – 12 500 осіб. За 6 місяців 2016 року в ДТП загинули 1,5 тисячі наших громадян і травмовано більш як 15 тис. осіб.

Водночас Аваков повідомив результати шести годин тестової роботи камер.

“За 6 годин тестового режиму всього на 3 камерах відеофіксації – зафіксовано порушень на суму штрафів близько 3 млн. грн! А якщо цих камер буде 5000 ?!”, – написав міністр.

“МВС зробить незалежну, добре працюючу систему – з Мінінфрострактури – якісні дороги, а з водіїв – дисципліна!”, – підсумував міністр.

Читайте також:
Гройсман розповів, скільки грошей йому пообіцяли в США, і починає будувати дороги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.