В Австрії скасовано результати виборів президента, на яких програв симпатик Росії

 

Конституційний суд Австрії визнав недійсними результати президентських виборів, на яких ультраправий проросійський кандидат Норберт Гофер зазнав поразки. Відповідне рішення суду було оголошено сьогодні, 1 липня, повідомляє “Європейська правда” з посиланнями на європейські ЗМІ.

За рішенням суду, має відбутися повторний другий тур виборів.

Результати виборів було скасовано через порушення процедури підрахунку виборчих бюлетенів в окремих округах.
Йдеться, зокрема, про те, що в низці округів бюлетені, отримані поштою, почали підраховувати вже в день виборів. Тоді як згідно із законодавством, це потрібно було робити не раніше 9:00 наступного дня.

Як пише австрійська преса, до винесення остаточного рішення Конституційний суд провів публічні інтерв’ю з 67 свідками порушень. І опитані співробітники деяких місцевих виборчих комісій підтвердили, що порушили закон “з метою економії часу”.

На виборах президента, які відбулися в Австрії у травні, представник крайньоправої Партії свободи, яка відома найбільшою симпатією до Росії серед усіх політичних сил Австрії, програв із мінімальним відривом від свого конкурента.

За результатами підрахунку, Гофер отримав 49,9% голосів виборців, а його суперник Александер ван дер Беллен, який балотувався як незалежний кандидат, – 50,1%. Розрив між ними склав менше ніж 31 тисячу голосів.

При цьому перемогу ван дер Беллена забезпечило голосування поштою – за звичайним голосуваннях на дільницях переміг Гофер.
Після виборів Партія свободи оскаржила програш свого лідера в суді.

Найімовірніше, голосувати по-новій австрійці будуть у вересні чи жовтні. Водночас чинний президент Хайнц Фішер припиняє виконувати свої обов’язки з 8 липня.

До обрання нового президента обов’язки глави держави виконуватиме Національне бюро, до якого входять представники трьох найбільших парламентських сил – Доріс Бурс (SPÖ), Карлхайнц Копф (ÖVP) та вже згаданий Норберт Гофер (FPÖ).

 

Читайте також:
Проросійський націоналіст перемагає на президентських виборах в Австрії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна