Мінкульт Нищука заявив, що київського Щорса приберуть лише рішенням Кабміну після робочої групи

 

Міністерство культури дасть “добро” на демонтаж київського пам’ятника Миколі Щорсу в рамках декомунізації лише на підставі рішення Кабінету Міністрів та рекомендацій спеціальної робочої групи, яка має всебічно обговорити це питання і зробити висновок щодо охоронного статусу монумента. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

“Виконання закону України про декомунізацію є необхідним, однак має здійснюватися в рамках правового поля”, – йдеться в повідомленні.

У відомстві нагадали, що пам’ятник Щорсу включений до Держреєстру нерухомих пам’яток рішенням Кабміну, охоронний номер 260055-Н .

“Відповідно, зняття його з обліку може бути прийняте так само рішенням Кабінету Міністрів за поданням Мінкультури та місцевого органу охорони культурної спадщини, але передувати цьому повинне всебічне обговорення та вивчення ситуації”, – йдеться в повідомленні.

У відомстві Євгена Нищука наголосили, що виступають за створення відповідної робочої групи, яка розгляне питання доцільності позбавлення статусу найбільш резонансних об’єктів культурної спадщини, а також їх подальшу долю.

До цієї групи, на думку Мінкульту, повинні увійти представники їхнього відомства, місцевих органів охорони культурної спадщини, Українського інституту національної пам’яті, музейної спільноти та представник громадськості.

Як відомо, в березні в департаменті містобудування та архітектури КМДА заявили, щокомуністичні пам’ятники, які представляють художню цінність, зносити не будуть. До їх числа віднесли й пам’ятник Щорсу в Києві.

Водночас голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявляв, що, відповідно до закону про декомунізацію, такі монументи в будь-якому разі мають бути демонтовані, а обговорюватися може лише місце їх зберігання.
У зв’язку з цим В’ятрович в інтерв’юНовинарні ініціював зустріч із мером Віталієм Кличком, аби спонукати його до активнішої реалізації закону про декомунізацію.

Нагадаємо, в кінці травня в Києві остаточно демонтували пам’ятник чекістам, причому починали демонтаж громадські активісти, які сильно пошкодили монумент.

Варто зазначити, що Коханівський та його “Добровольчий рух ОУН” були одними з ініціаторами заворушень у Києві з нагоди другої річниці перемоги Революції Гідності.

“Добровольчий рух ОУН” оголосив про намір демонтувати пам’ятник більшовицькому командиру Щорсу в Києві 30 червня, і день народження Романа Шухевича. Однак правоохоронці перешкодили громадській акції на бульварі Шевченка.
Столична влада заявила, що пам’ятник Щорсу у столиці обов’язково демонтують, але після того, як Мінкульт змінить його статус. Зробити це планують до 24 серпня. Цей самий термін київській владі дав і “Рух ОУН”.

Читайте також:
“Бандерівці” перемогли в голосуванні за перейменування в Києві. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна