“Бандерівці” перемогли в голосуванні за перейменування в Києві. ІНФОГРАФІКА

 

Сьогодні вранці, 28 травня, в Києві завершилося громадське обговорення та онлайн-голосування щодо низки резонансних перейменувань топонімів у руслі декомунізації та дерусифікації.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович назвав результати голосування на сайті КМДА “важливою перемогою киян”.

“У столиці незалежної України постануть вулиці, названі іменами тих, завдяки кому незалежність стала реальністю – Степана Бандери, Романа Шухевича, генерала Алмазова, Михайла Омеляновича-Павленка, Всеволода Змієнка. Дякую усім, хто голосував та мобілізував інших. Разом – сила!” – написав В’ятрович у “Фейсбуці”.

результати голосування про перейменування в Києві

Водночас громадський активіст Олег Слабоспицький, який ініціював в інтернеті флеш-моб “Поверни Києву вулиці Героїв!”, виклав результати голосування у вигляді інфографіки та назвав їх лише “першою перемогою”.

“Усі голосування закінчились зі значною перевагою на нашу користь. Попереду ще буде засідання комісії з питань найменувань та голосування Київради (хоча за законом достатньо рішення голови КМДА)”, – зазначив Слабоспицький у соцмережі.

Нагадаємо, раніше Олег мобілізував патріотично громадськість для онлайн-голосування, наголосивши, що перед 28 травня “проросійські сили накрутили голоси проти перейменування вулиць Києва”.

Найпринциповішими в цьому сенсі вважаються пропозиції щодо перейменування Московського проспекту на честь голови проводу ОУН (б) Степана Бандери та проспекту Генеарала Ватутіна – на честь головного командира УПА Романа Шухевича.

Водночас на сайті КМДА продовжується збір підписів під петицією за перейменування Московського на проспект Пухнастих Котиків. Із 10 тисяч підписів, необхідних для розгляду питання, на сьогодні зібрано 5258 підписів.

Авторка петиції Олександра Саковська зазначила: “Вимагаємо не перейменовувати Московський проспект на проспект імені Степана Бандери у зв’язку з тим, що окрім Степана Бандери Україна знає й інші постаті, які значно більше заслуговують на увагу. До того ж називати все навкого на честь цієї особи видається безглуздим. Якщо у Комісії з питань найменувань при київському міському голові усе так погано з фантазією чи знанням української історії та культури, то пропонуємо універсальний варіант, що не викликатиме негатив: проспект Пухнастих котиків.
Така назва сприятиме інтересу гостей до міста. Бандера не всім до душі, а котиків всі люблять”.

Читайте також:
У Києві почався демонтаж пам’ятника чекістам

В’ятрович ініціює зустріч із Кличком, аби той не саботував декомунізацію в Києві

УІНП: Пам’ятник Щорсу в Києві однозначно слід демонтувати, що б там не казав Кличко

Зі щита Батьківщини-матері прибирають герб СРСР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна