ГПУ передала до суду справу п’ятьох “беркутівців” щодо розправи над “Автомайданом” 23 січня 2014 року

 

Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно ще п’ятьох “беркутівців”, які влаштували пастку, побиття й затримання “автомайданців” у ніч на 23 січня 2014 року в центрі Києва. Про це інформує управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури.

“Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно п’ятьох співробітників оперативної роти №1 столичного спецпідрозділу міліції «Беркут» за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 384 КК України за перевищення влади та незаконне затримання 18 активістів громадського руху «Автомайдан» в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулицях Щорса та Грушевського у місті Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням 11 їх автомобілів”, – зазначено в повідомленні.

“Беркутівцям” інкриміную також службові підроблення офіційних документів (рапортів) та надання завідомо неправдивих показань, поєднаних з обвинуваченням активістів у тяжких злочинах, на підставі яких “атомайданівців” було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та арештовано.

Обвинувальний акт стосовно командира роти “Беркута” Анатолія Логвиненка за вчинення вказаних злочинів передано до суду ще в березні 2016 року.

Щодо інших співучасників цих злочинів досудове розслідування триває, у тому числі восьмеро з них оголошено в розшук; судом надано дозвіл на їх затримання, зазначає ГПУ.

Довідково: ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365 КК України – перевищення влади за попередньою змовою групою осіб, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які виходять за межі наданих прав та повноважень, що супроводжувалося насильством, або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів, або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями та спричинили тяжкі наслідки – карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

 Нагадаємо, адвокат “автомайданців” Євгенія Закревська у травні ц.р. повідомляла, “беркутівця” Логвиненка за напад на жовтий автобус “автомайданівців” у Кріпосному провулку 23 січня 2014 року тепер судять ті самі судді, які тоді арштовували активістів за фіктивними рапортами “Баркута”.

Як відомо, під час Революції Гідності 23 січня 2014 року силовики влаштували пастку для “автомайданівців”, щоб їх затримати: запустили в інтернет інформацію про потребу в допомозі, зібрали велику частину активістів уночі в одному місці (біля лікарні), трощили машини, били людей, проводили арешти.
Таким чином викрали приблизно півтора десятка людей, зокрема пасажирів жовтого мікроавтобуса “Фолькваген”. У цей бус у Кріпосному провулку кинули вибухівку.
До затриманих застосовували тортури.

Згодом Оболонський райсуд визнав затриманих винними у “хуліганських діях відносно працівників влади, які здійснювали охорону громадського порядку”.
Більшості з побитих “автомайданівців” було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці. Серед арештованих був зокрема дідусь із Вінниччини – Микола Пасічник 1942 року народження.

Читайте також:
Командир “беркутів”, які вбивали людей на Майдані 18 лютого,
вимагає закриття справи проти нього

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна