Brexit не завадить безвізовому режиму ЄС з Україною, – Порошенко

 

Рішення про продовження санкцій Євросоюзу щодо Росії може бути ухвалене вже до вечора вівторка, 28 червня. Про це йшлося під час зустрічей президента України Петра Порошенка з керівництвом ЄС у Брюсселі, повідомив глава держави на своїй сторінці у “Фейсбуці“.

“Ми очікуємо позитивних повідомлень в кінці роботи завтрашнього саміту ЄС і засідання Європейської Ради. Сьогодні надзвичайно важливо було передати останню інформацію щодо імплементації Мінських угод та по тих проблемах, які сьогодні є на окупованих територіях, і довести чітку і ясну позицію України”, – наголосив Порошенко.

У рамках “міні-саміту” в Брюсселі він зустрівся з президентом Європейської Ради Дональдом Туском, головою Європейської Комісії Жаном-Клодом Юнкером та головою Європарламенту Мартіном Шульцом.

Водночас глава держави зауважив, що задля продовження дії санкцій українські дипломати мають працювати й надалі. “Ми абсолютно впевнені, що нас почули, і рішення має бути позитивним. Але у жодному разі не можна говорити про те, що все вже вирішено – боротьба має вестися до останньої хвилини”, – сказав він.

Порошенко також відзначив високу важливість цього саміту, адже навіть після референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу в його лідерів знайшовся час для проведення міні-саміту “Україна-ЄС”.

“Ми обговорили низку важливих питань, у тому числі й скоординували наші дії з безвізового режиму. Я хотів би дуже подякувати і членам комітетів у закордонних справах Європарламенту, і доповідачу, й іншим за надзвичайно професійну роботу, яка була зроблена для розгляду. І ми чекаємо, що формальні процедури у комітетах будуть завершені до літніх канікул у Європарламенті”, – сказав Порошенко по завершенні міні-саміту.

На переконання Порошенка, для продовження роботи, спрямованої на запровадження безвізового режиму, немає жодних перешкод. “Я не бачу поки що будь-яких ускладнень. Є об’єктивні труднощі, які з’явилися у зв’язку з Brexit, але вони носять лише відтермінування на дні, можливо тижні”, – зазначив він.

Нагадаємо, президент Європарламенту Мартін Шульц раніше також запевнив, що внутрішні процедури, пов’язані з виходом Великої Британії з ЄС, не вплинуть на готовність Європарламенту щодо запровадження безвізового режиму для громадян України.

Президент Порошенко наголосив, що Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання Плану дій з лібералізації візового режиму, і це вкотре підтвердило й керівництво ЄС.

Читайте також:
Порошенко в Брюсселі: Україна може дати ЄС нову історію успіху

Також він повідомив, що під час переговорів було досягнуто домовленості щодо надання Україні макрофінансової допомоги.

“Після того, як Міжнародним валютним фондом буде прийнято рішення про виділення чергового валютного траншу Україні, Європейський Союз приєднається до цього з наданням Україні макрофінансової допомоги разом із кредитними гарантіями, які нам нададуть Сполучені Штати Америки”, – зауважив Порошенко.

Підбиваючи підсумки роботи міні-саміту “Україна-ЄС, президент констатував позитивну оцінку керівниками ЄС зусиль української влади в частині конституційної реформи, запровадження антикорупційного законодавства, обрання і початку роботи нового Генерального прокурора тощо.

“В цілому, зустріч була дуже дружня, і ми дякуємо, що в ці непрості часи як для України, так і для Євросоюзу, ми маємо тверду, послідовну і принципову підтримку наших партнерів з ЄС”, – наголосив Порошенко.

Читайте також:
Меркель визнала, що в нинішніх умовах вибори на Донбасі неможливі

Джордж Сорос прорахував катастрофічні наслідки Brexit для Британії і Європи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна