Сутички в суді Маріуполя у справі про вбивство працівника СБУ: замість судді керує поліціянт Аброськін

 

У Приморському районному суді Маріуполя сьогодні, 27 червня, відбулися сутички між правоохоронцями та учасниками судового засідання у справі про вбивство співробітника СБУ Віктора Мандзика.

Як повідомляє телеканал “112 Україна”, бійки почалися після закінчення терміну тримання під вартою підозрюваних – Дениса Гордєєва та його соратників.

“О 17:10 закінчився час, коли підозрювані перебували під вартою. Після цього почалися сутички, хтось викликав поліцію, приїхали озброєні бійці спецпідрозділу, і в той момент вже підозрювані самовільно вийшли із-за обмеження, зустрілися зі своїми родичами. Після того, як прибули бійці спецпідрозділу, їх знову відсунули за загородження. Сюди приїхав особисто голова поліції В’ячеслав Аброськін (голова ГУ Нацполіції в Донецькій області)”, – розповіла кореспондентка.

Пізніше В’ячеслав Аброськін в коментарі “112” так прокоментував інциденти, що сталися в суді: “Деякі особи з числа родичів і близьких [заарештованих] вирішили зірвати або затягнути судове засідання, своїми діями спровокувати співробітників поліції, дестабілізувати ситуацію і не дати суду прийняти рішення. У даний час обстановка повністю стабільна, всі люди знаходяться в залі”.

“Була спроба заарештованих здійснити втечу з-під варти. Поліція Донецької області забезпечує конвоювання заарештованих осіб і публічний порядок у районі і в Приморському суді”, – зазначив Аброськін.

У свою чергу активісти стверджують, що якщо вичерпаний час арешту і не оголошений новий арешт – дії звинувачуваних були законними, вони мали право виходити з-за ґрат.

Сайт Маріуполя 0629 повідомляє з посиланням на активістів, що в лікарні, куди було доставлено обвинувачуваних, поліцейські завдали травм їм та їхнім родичам.

Адвокат Гордєєва Віталій Погосян підтверджує це. Він каже, що в його підзахисного розбито губу й порвано м’язи руки.

Також, за словами захисника, в однієї жінки з родичів обвинувачуваних зафіксували тупу травму живота, а в іншої – перелом руки. 

“Час дiï ухвали сплив, обвинуваченi вийшли з клiтки, а ïх побили – i знов за ґрати. Як пояснив пан Аброськiн, у нього не було цiєï ухвали. Отже, в примiщеннi суду керує не суддя”, – констатував адвокат Віталій Погосян.

Надалі, до продовження розгляду клопотання про обрання запобiжного заходу обвинуваченим, обвинуваченi перебували в клiтцi.

Як відомо, прокуратура Донецької області завершила розслідування справи про вбивство співробітника СБУ Віктора Мандзика 21 березня 2015 року у Волновасі.

Встановлено, що 21 березня 2015 року засновник банди на прізвисько “Адвокат” (боєць “Правого сектора” Денис Гордєєв) у Волновасі разом із двома своїми товаришами, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, зупинили три вантажні фури під приводом запобігання контрабанди товарів та почали вимагати пред’явлення документів у водіїв.
На місце затримання прибув працівник СБУ Віктор Мандзик. У співробітника СБУ відібрали службове посвідчення і табельну зброю – автомат АК-74У. Після чого “Адвокат” зробив два постріли з автомата – перший у повітря, а другий – в голову Мандзика.

Убивши співробітника СБУ, члени банди зникли. Через тиждень в Ужгороді був затриманий підозрюваний у вбивстві Гордєєв. Згодом заарештували ще шістьох членів банди.

Членам банди інкримінується 11 статей Кримінального кодексу України.

Натомість депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук зазначає у “Фейсбуці”: “Бійця “Правого сектора” з позивним “Адвокат” звинувачують в створенні банди і вбивстві офіцера СБУ. Насправді, Гордєєв і його бійці боролися з контрабандою, яку кришували співробітники СБУ”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна