Як Британія готується до референдуму про вихід із ЄС: мітинги, агітація й ризик фінансової кризи

 

Напередодні референдуму щодо виходу з Євросоюзу, який відбудеться завтра, 23 червня, у Великій Британії відбуваються масові акції “за” та “проти” подальшого членства в ЄС.

Прихильники і противники так званого Brexit – виходу Британії з ЄС – за допомогою плакатів, малюнків та інших агітаційних матеріалів намагаються донести свою точку зору до громадськості. Серед тих, хто активно агітує за те, щоб Британія залишилася в Євросоюзі, – прем’єр-міністр країни Девід Кемерон.

За те, щоб залишитися в єдиній Європейській спільноті, агітує й чимало зірок шоу-бізнесу – актори Деніел Крейг, Бенедикт Камбербетч, Кіра Найтлі, письменниця Джоан Роулінг, вчений Стівен Хокінг, подружжя дизайнерки та футболіста Вікторії і Девіда Бекхемів тощо.

Виконавець ролі британського суперагента Джеймса Бонда, актор Деніел Крейг, напередодні референдуму сфотографувався у футболці з написом із початковими рядками вірша англійського поета Джона Донна: "Немає людини, що була б як острів, сама по собі, кожна людина є частина  материка, частина суші; і якщо хвилею знесе в море берегову скелю, меншою стане Європа". Фото з мережі Instagram

Виконавець ролі британського суперагента Джеймса Бонда, актор Деніел Крейг, напередодні референдуму сфотографувався у футболці з написом із початковими рядками вірша англійського поета Джона Донна:
“Немає людини, що була б як острів,
сама по собі, кожна людина є частина материка, частина суші;
і якщо хвилею знесе в море берегову скелю,
меншою стане Європа”. Фото з мережі Instagram

Тим часом Банк Англії направив британським банкам повідомлення про необхідність збільшити обсяги готівки на той випадок, якщо на референдумі британці проголосують за вихід з ЄС. Як повідомляє газета Financial Times, такі заходи необхідні, оскільки у випадку Brexit населення Великої Британії може почати масово знімати кошти з банківських рахунків.

Водночас, як наголошує видання, такі заходи є звичними і вживалися, зокрема, перед референдумом щодо незалежності в Шотландії в 2014 році.

Раніше міністр фінансів Джордж Озборн повідомив, що вихід з Євросоюзу лише в найближчі 4 роки обійдеться Великій Британії у 30 мільярдів фунтів, що змусить уряд підняти податки й урізати фінансування соціальних програм.

А фінансист та відомий меценат Джордж Сорос заявив, що у разі Brexit фунт стерлінгів може впасти більш ніж на 20%.

Як заявив голова Європейського центрального банку Маріо Драгі, ЄЦБ готовий до будь-якого розвитку економічної ситуації за результатами референдуму в Об’єднаному Королівстві.

Світові ЗМІ аналізують можливі наслідки референдуму не лише для Британії, а й для інших держав світу. У цьому контексті особливо наголошують на послаблення обороноздатності ЄС у разі відокремлення такої могутньої військової потуги – і це в той час, коли Захід постав перед загрозою з боку Росії.

“З точки зору національної безпеки, Brexit позбавить США критичного вікна можливостей та важливого проамериканського голосу на всеєвропейських зустрічах”, – пише Guardian.

В аналітичній статті видання також припускає: вихід Британії з ЄС може стати каталізатором відокремлення Шотландії, що “може зробити необхідним перебазування британських атомних субмарин та послабить Об’єднане Королівство у військовому плані саме в час, коли зростає загроза російського експансіонізму“.

Такі ж побоювання спостерігаються і в державах Балтії, які є “одними з найбільш зацікавлених і стурбованих глядачів” імовірного виходу ВБ з Євросоюзу, пише Washington Post.

“Якщо Британія таки проголосує на користь Brexit, це призведе до періоду нестабільності у відносинах між британцями та іншими європейцями і суперечок щодо природи їхніх подальших відносин, – вважає видання. – Поки триватимуть перемовини, європейці зосередяться на внутрішніх питаннях, а не на зовнішній загрозі зі сходу”.

На думку оглядача, вихід Британії з ЄС зіграє на руку президенту Росії Володимиру Путіну, який найперше зацікавлений у послабленні Євросоюзу і шляхом підкупу європейських радикальних політиків втілює в життя стратегію “розділяй і владарюй”.

Тому, як зазначається у статті, країни, що межують із російським диктатором, мають для британців єдину пораду: “Ведіть, а не виходьте” (“Lead, not leave”).

На думку іспанської La Razon, доля референдуму в руках “виборців-лейбористів та молоді”, які можуть перетягнути шальки терезів на користь збереження членства Британії в ЄС.

Газета пише про “почуття невпевненості”, яке все ще залишається в останні 24 години перед голосуванням, та побоювання економістів щодо так званої “чорної п’ятниці” та падіння на міжнародних ринках. Це може відбутися, якщо в четвер Британія проголосує на користь виходу з ЄС.

Згідно з різними опитуваннями, напередодні референдуму від 9% до 13% британців усе ще не визначилися щодо того, як голосуватимуть. Саме їхні голоси й стануть вирішальними.

Як повідомляла Новинарня, днями букмекерські контори Великої Британії знизили шанси на вихід країни зі складу ЄС за результатами референдуму.

Нагадаємо також, що кампанія “за” і “проти” Brexit поновилася після кількох днів паузи, пов’язаної з убивством депутатки від партії лейбористів, яка агітувала проти виходу з Євросоюзу.

Соцопитування місячної давнини показували, що в противників Brexit – мінімальна перевага.

За матеріалами УНІАН, ВВС, “Європейської правди”

Читайте також:
На таємній зустрічі країни ЄС обговорили реакцію на вихід Британії з Євросоюзу

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна