Небезпечна тенденція: на виборах в Італії виграють популісти-євроскептики

новий мери Рима Вірджинія Раджі

новий мери Рима Вірджинія Раджі

На муніципальних виборах в Італії владу в двох визначальних містах – столиці країни Римі та одному з фінансових центрів, Турині – здобули євроскептики з правопопулістського “Руху 5 зірок” (Movimento 5 Stelle). У другому турі виборів, що пройшов 19 червня, дві жінки з M5S змогли переконливо переграти висуванців правлячої Демократичної партії.

Вірджинія Раджі стане мером Рима. За результатами підрахунку 99,8% бюлетенів 37-річна представниця “Руху 5 зірок” набирає 67,2% голосів.

У її головного конкурента, 55-річного Роберто Джакетті з Демократичної партії, яку очолює прем’єр-міністр країни Маттео Ренці, – 32,8%.
Про це повідомила агенція dpa з посиланням на дані міністерства внутрішніх справ Італії, яке виконує функції центрвиборчокому.

Раджі назвала свою перемогу “фундаментальним, історичним моментом” для Рима. “Нова ера починається з нами”, – цитує її заяву Reuters.

Вірджинія Раджі стане першою жінкою на чолі італійської столиці, а також наймолодшим мером Рима за сто років.

Раджі була переможницею і першого туру голосування, однак набраних тоді понад 35% голосів не вистачило для перемоги.

Джакетті визнав свою поразку, назвавши себе “відповідальним” за неї.

Тріумфом популістів відзначились також вибори і в Турині (четверте за розміром місто Італії) – там перемогу на виборах мера здобуває 31-річна представниця “Руху 5 зірок” К’яра Аппендіно. Вона випередила на 11% нинішнього мера, представника Демпартії П’єро Фассіно.
Партія прем’єра Ренці визнала поразку також і в Турині, повідомляє DW.

Водночас Демократична партія здобула перемогу в Мілані (друге за розміром місто країни та її “північна столиця”), а також у Болоньї.
У Неаполі
(третє за населенням місто Італії) перемогу здобув незалежний кандидат, чинний мер Луїджі де Маджістріс.

Другий тур голосування на виборах мерів пройшов у неділю в більш як 100 італійських містах. Брати участь у ньому могли близько дев’яти мільйонів виборців.

Нагадаємо, нещодавно у другому турі виборів президента Австрії представникові крайньо правої євроскептичної проросійської Партії свободи забракло для перемоги лише 0,2% голосів.

Раніше праві популісти, що виступають проти ЄС, показали високі результати на виборах у ФРН.

23 червня відбудеться референдум про вихід із ЄС Великої Британії.

Читайте також:
Результати місцевих виборів у Німеччині:
праві популісти тріумфують, партія Меркель втрачає підтримку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна