В Києві та Львові вчені вимагають врятувати науку. ФОТО

 

Під Кабміном проходить акція вчених Національної академії наук України з вимогою збільшити фінансування науки. Акція численна. Видно, що мітингувальники перекривають вулицю Грушевського, повідомляє “112 Україна“.

В НАН повідомили, що цей крок вимушений і на кону бузпека України.

Фото: УНН

Фото: УНН

“Так сталося, що українські вчені знову змушені вийти на акцію протесту. До цього нас спонукає вкрай невиважена державна політика у сфері науки. Дослідники, як правило, – люди дуже працелюбні, інтелігентні, терплячі, а в нинішніх умовах – і самовіддані. Саме тому вони так довго вірили на слово урядовцям, коли ті обіцяли все ж знайти для науки додаткові кошти і внести зміни до чинного бюджетного законодавства, збільшивши видатки на галузь. Однак сподіватися на чиновницьку ласку ми вже більше не маємо ані сил, ані морального права. Адже на кону – виживання не тільки науки, а й Української держави, оскільки небезпека для існування науки – це небезпека для держави”, – йдеться в повідомленні.

У блозі НАН сказано, що убога наука не здатна виконувати навіть просвітницьку функцію. Їй катастрофічно бракує ресурсів – не лише матеріальних, а й людських.

У Національній академії наук України чисельність співробітників зменшилася з 1991 року втричі. За минулий, 2015 рік, з Академії звільнилося 2830 осіб, а за перші три місяці 2016 року – 1209 осіб. Однак навіть цей кричущий факт, певно, не став, на жаль, достатнім приводом для занепокоєння керівництва держави, та й значної частини суспільства.

“Ми віримо, що українську науку й економіку все ще можна врятувати від занепаду. Для цього влада має продемонструвати відповідальний підхід до справи і вжити негайних заходів, переглянувши обсяги базового фінансування вітчизняної наукової сфери та привівши їх у відповідність із чинним законодавством, а також обов’язково створивши сприятливий клімат для інноваційного державного і приватного підприємництва. Інакше в глухому куті, а точніше – на узбіччі прогресу й цивілізації опиниться ціла країна. Академія робить усе від неї залежне, щоб цього не сталося. Черга – за парламентаріями й урядовцями”, – підсумував перший віце-президент Національної академії наук України академік Антон Григорович Наумовець.

Також науковці проводять мовчазний мітинг у центрі Львова. Участь в пікеті бере близько двохсот науковців. передає “УНН“.

“Основна наша вимога – це те, щоб уряд виділив фінансування НАН України. Вони поставили нам вимоги скоротити склад науковців, тоді буде фінансування. Ми скоротили, а фінансування й надалі немає. Також ми вимагаємо зустрічі із прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом”, – розповів Микола Балагутрак голова профкому інституту НАН України.

Фото: УНН

Фото: УНН

Раніше, ще в квітні, вчені прийшли під стіни парламенту з вимогою виділити кошти на фінансування науки і виконати норми закону “Про наукову і науково-технічну діяльність”, прийнятого в 2015 р. Згідно з цим законом, фінансування науки повинно було становити 1,7% від ВВП. На даний момент у державному бюджеті України на цей напрямок виділено лише 0,2%, що робить неможливим оплату праці молодим ученим і спричинить припинення фінансування наукових програм.

Зокрема, міністр науки і освіти України Лілія Гриневич в ході зустрічі з ученими зазначила, що на сьогодні “кризово необхідні 610 млн. грн. на всі академії для дофінансування заборгованості з виплат по зарплаті”, тому терміново потрібно внести зміни в державний бюджет. Зараз, за її словами, в міністерстві проводиться аудит щодо визначення найважливіших напрямів його діяльності.

Голова Верховної Ради України (ВРУ) Андрій Парубій заявив, що зустріч парламентаріїв з представниками профспілок Національної академії наук України (НАНУ), які сьогодні провели мітинг під стінами парламенту, пройшла успішно.

Читайте також:
У Мінсоцполітики ночували мітингувальники, які оголосили голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна