В ЄС тепер обов’язкові “страшні малюнки” на цигарках. Те саме вимагають для України

 

З 20 травня в державах Європейського Союзу набула чинності директива 2014/40/ЄС, яка, зокрема, зобов’язує розміщувати на пачках сигарет зображення хвороб, викликаних курінням.
Про це повідомила у своєму “Фейсбуці” народна депутатка України, голова Комітету Верховної Ради в закордонних справах Ганна Гопко.

Вона також закликала український парламент ухвалити законопроект №2820 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну”, який повторює основні положення згаданої директиви ЄС.

“Україна, яка обрала європейський вектор розвитку, має прийняти ‪‎законопроект 2820‬ й захистити українців від шкідливого впливу тютюну на рівні із громадянами ЄС. Бо право на здоров’я не має кордонів”, – наголосила Гопко, яка є давньою активісткою боротьби з пропагандою вживання алкоголю й тютюнопаління.

Директива 2014/40/ЄС, яка є консенсусним рішенням усіх держав-членів Євросоюзу, передбачає, зокрема, заборону ароматизованих сигарет, зміну маркування пачок (графічні попередження про шкоду куріння тепер мають займати не менше 65% від поверхні упаковки та розміщуватись на обох її сторонах), заборону будь-яких маніпулятивних надписів на пачках сигарет про вміст смол, нікотину тощо, врегулювання ринку електронних сигарет, посилення контролю за нелегальним обігом сигарет.

Приклади зображень, які мають бути розміщені на пачках із цигарками в ЄС:

warning pictures on cigarette packets in the EU - попереджувальні малюнки на пачках цигарок ЄС - про хвороби deseas 1

Раніше аналітики прогнозували, що за 5 років з часу імплементації цієї директиви рівень споживання тютюну в країнах ЄС знизиться на 2%. Інакше кажучи, курців у державах Європейської спільноти стане приблизно на 2 мільйони менше.

Проект закону №2820 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну”, одним із авторів якого є Гопко, був зареєстрований у Верховній Раді рік тому – 13 травня 2015-го.

Минулої середи, 18-го травня 2016 року, Коаліція громадських організацій “За вільну від тютюнового диму Україну” пікетувала засідання Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, який уже більше року блокує включення “антитютюнового” законопроекту в порядок денний Верховної Ради.

Читайте також:
Україна приєдналася до історичної кліматичної угоди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна