Рейтинг найцікавіших місць світу: Європа в першу трійку не потрапила

 

Популярний туристичний сайт TripAdvisor оприлюднив свій Топ-25 найпривабливіших визначних місць світу в 2016 році.
Більшість його учасників залишаються незмінними вже не перший рік поспіль, але є й несподіванки. У 2016-му, скажімо, в рейтинг не потрапив знаменитий Собор Святого сімейства в Барселоні, зате увійшли Гран-плас (площа Великий ринок) у Брюсселі та Австралійський воєнний меморіал у Канберрі, пише “Смак подорожника”.

Якщо брати до уваги тільки Європу, то тут топ- 25 найбільш визначних пам’яток очолює Собор святого Петра у Ватикані, а 2-ге й 3-тє місця посідають Мескіта в Кордобі та Собор Спаса-на-крові в Санкт-Петербурзі.

Cаме таким є вибір мільйонів мандрівників, які відзначають на TripAdvisor місця, що найбільше їх вразили або припали до душі.

Отже, цього до світового переліку таких унікальних місць увійшли:

1. Мачу-Пікчу, Перу

machu-picchu
Доколумбове місто інків, розташоване на висоті 2400 м на вершині гірського хребта, за 80 км від Куско.
“Втрачене місто” Мачу-Пікчу є символом Імперії інків. Цей комплекс будівель було створено як священний гірський притулок великим правителем інків Пачакутеком за сторіччя до завоювання його імперії європейцями, тобто приблизно в 1440 році. Функціонувало воно до 1532 року, коли іспанці почали загарбницьку війну проти інків, і місто було покинуте його мешканцями.

2. Велика мечеть шейха Зайєда в Абу-Дабі, ОАЕ

sheikh-zayed-mosque

Одна з шести найбільших мечетей світу названа на честь шейха Зайєда ібн Султана ан-Нахайяна – засновника і першого президента Об’єднаних Арабських Еміратів. Поруч із мечеттю – його могила.
Підлогу храму вкриває найбільший у світі килим (площею 5,6 тисячі квадратних метрів). Головна люстра мечеті шейха Зайєда, яка має 10 метрів у діаметрі й важить близько 12 тонн, також була найбільшою на планеті до 26 червня 2010 року, коли в сусідньому Катарі встановили ще більшу.

3. Храмовий комплекс Ангкор-Ват, Камбоджа

angkor-wat
Цей комплекс храмів ХІІ століття є найбільшою культовою спорудою та однією з найважливіших археологічних пам’яток світу. Побудований за часів короля Сур’явармана II (роки правління — 1113-1150).
Ангкор-Ват розташований за 5,5 км на північ від сучасного міста Сієм Реап і є частиною храмового комплексу, спорудженого в районі стародавньої столиці держави кхмерів — міста Ангкор. Недавні дослідження свідчать, що кількість мешканців міста Ангкор досягала півмільйона, тобто це було найбільше людське поселення доіндустріальної епохи.

4. Собор святого Петра, Ватикан

st-peter-s-basilica
Католицький собор, центральна споруда Ватикану, найбільша історична християнська церква у світі. Одна з чотирьох патріарших базилік Рима і церемоніальний центр Римської католицької церкви, що вміщує близько 60 тисяч осіб.
Над створенням собору з 1506 року трудилося кілька поколінь великих майстрів – Браманте, Рафаель, Мікеланджело, Берніні

5. Тадж-Махал, Індія

Taj Machal
Комплекс будівель із мармуру, розташований за 2 км від міста Агра, на березі річки Джамна. Збудований у 1630-1652 роках імператором Шах Джахан Мугалом як мавзолей для своєї перської дружини Мумтаз-Махал (в дівоцтві – Арумад Бану Бегум).

6. Мескіта (Велика мечеть і католицький собор) у Кордові, Іспанія

Mesquta
За Середньовіччя була другою за величиною мечеттю у світі. Найбільший пам’ятник династії Омейядів. Після іспанської Реконкісти Мескіта була перетворена на католицьку церкву, яку вбудували посеред мечеті. Деякі деталі інтер’єру, зокрема колони й арки, були стилістично замінені на візантійський лад.

7. Собор Воскресіння Христового на Крові (Спаса-на-Крові) в Санкт-Петербурзі, Росія

church-of-our-savior
Храм на березі каналу Грибоєдова споруджений у пам’ять про те, що на цьому місці 1 березня 1881 року в результаті замаху був смертельно поранений імператор Олександр II. Собор спорудили в 1883-1907 роках як пам’ятник царю-мученику на кошти, зібрані по всій Росії.

8. Архітектурно-парковий ансамбль Аль-Гамбра у Гранаді, Іспанія

alhambra-desde-el-mirador

Архітектурний та парковий ансамбль на пагорбі Сабіка у Гранаді є пам’яткою мавританської архітектури та ісламського мистецтва ХІІІ-ХIV ст. Аль-Гамра – колишня резиденція емірів дінастії Насрідів, що правили Гранадським еміратом – останнім оплотом мавританських правителів в Іспанії часів Реконкісти.

9. Меморіал Лінкольна у Вашингтоні, США

lincoln-memorial

Меморіал у центрі столиці Сполучених Штатів Америки побудований у 1914-1922 роках на честь шістнадцятого президента США Авраама Лінкольна, чиє президентство припало на роки Громадянської війни (1861—1865). Комплекс символізує віру Лінкольна в те, що всі люди мають бути вільними.
У приміщенні меморіалу розташована статуя Лінкольна заввишки 5,79 метрів і вагою 175 тонн.

10. Міланський кафедральний собор, Італія

Milano Duomo

Дуомо, або Кафедральний собор у Мілані, є одним із найбільших католицьких храмів світу, другим за місткістю готичним собором (після Севільського) на планеті й другим за місткістю собором в Італії (після собору святого Петра в Римі/Ватикані).
На найвищому шпилі Дуомо розташовується один із головних символів Мілана – статуя Богородиці, або, як її називають, Мадонніна. На соборі вона з’явилася у 1769 році.

11. Міст “Золоті ворота” в Сан-Франциско, США

golden-gate-bridge

12. Айя-Софія (Софійський собор) у Стамбулі, Туреччина

Стамбульська Айя Софія

13. Гран-плас (площа Великий ринок) у Брюсселі, Бельгія

grand-place

14. Ейфелева вежа в Парижі, Франція
eiffel-paris

15. Нотр-Дам (Собор Паризької Богородиці), Франція

France_Ukraine_Paris_Gargoyle

16. Велика Китайська стіна, Китай

great-wall

17. Афінський Акрополь, Греція

Парфенон - главный храм Афинского акрополя, посвященный богине Афине Парфенос, покровительнице города и всей Аттики. Памятник древнегреческого искусства, построенный до 438 года до н. е.

18. Статуя Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро, Бразилія

jesus_rio

19. Лондонський Біг-Бен, Велика Британія

big-ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. Чичен-Іца, Мексика

Піраміда Кукулькана в Чічен-Іці

21. Храм Будди, що лежить (Ват Пхо) у Бангкоку, Таїланд

temple-of-the-reclining-buddha

22. Бурдж Халіфа в Дубаї, ОАЕ

Burj Khalifa in Dubai

23. Австралійський військовий меморіал у Канберрі, Австралія

australian-war-memorial

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. Сіднейський оперний театр, Австралія

sydney-opera-house

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25. Святилище Фушимі Інарі Тайся в Кіото, Японія

fushimi-inari-shrine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також:
У подорож із Гендальфом: фотоблог кота-мандрівника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна