Уряд і його план: викорінення корупції, будівництво доріг, середня зарплата 1 тис. євро

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на позачерговому засіданні уряду в четвер, 19 травня, презентував план пріоритетних кроків Кабінету Міністрів на 2016 рік.

Головними пріоритетами глава уряду наголосив макроекономічну стабілізацію, підвищення якості державного управління та державних послуг, встановлення верховенства права та протидію корупції, відновлення безпеки громадян, створення сприятливих умов для розвитку бізнесу.

А чи не головною новиною, яку з виступу прем’єра винесли ЗМІ, стало припущення Гройсмана про те, що середня зарплата в Україні може бути на рівні 1 тисячі євро.

“Якщо ми візьмемо наших європейських партнерів, ми побачимо, що середня заробітна плата в цих країнах, наприклад, у Польщі чи Словаччині, дорівнює приблизно 1 тисячі євро. Тоді як в Україні це на рівні 150-170 євро. Маючи колосальний потенціал, природні ресурси, за умови грамотного, якісного управління Україна може досягнути таких показників. І це означатиме, що ми можемо стати конкурентними, а люди почнуть отримувати можливості для якісного життя”, – зазначив прем’єр-міністр.

“Найголовніший пріоритет, який ми ставимо перед собою – ми маємо забезпечити високий рівень життя людей, а це можливо зробити, хто б що не казав, через абсолютно стійку економічну стабілізацію і довгострокове економічне зростання. Ми можемо побудувати якісну, успішну країну тільки тоді, коли у нас буде стабільна, розвинута і відкрита економіка”, – наголосив Гройсман.

Як констатував прем’єр, за 25 років незалежності в Україні так і не було проведено структурних реформ, що “призвело до тінізації економіки, породження корупції, зниження рівня життя людей та конкурентності держави”.

“Корупційна загроза – не менш важлива, ніж те, що ми маємо сьогодні з боку нашого північного сусіда”, – зауважив глава Кабміну, пообіцявши, що першочергові кроки уряду також будуть спрямовані на встановлення верховенства права та протидію корупції.

Серед головних завдань, які ставить перед собою уряд Гройсман, – створити сприятливі умови для розвитку бізнесу.

Прем’єр-міністр пообіцяв подальше реформування державної служби, зокрема продовження передачі повноважень на місця. На децентралізацію та підтримку об’єднання територіальних громад у 2016 році передбачено 1 мільярд гривень.

Інший пріоритет – впровадження електронних технологій, що сприятиме подоланню корупції та підвищенню зручності надання державою послуг громадянам.

“Наша спільна позиція усіх міністрів – державна влада має мінімізувати будь-який вплив і тиск на громадянина. Не можна бігати за довідками, стояти в чергах на отримання належної тобі державної допомоги. Ми будемо усе робити для того, щоб продовжити дерегуляцію, ми будемо усе робити для того, щоб мінімізувати контакти людини з чиновниками, і для цього інформаційні технології є дуже важливими”, – наголосив Гройсман.

За його словами, в поточному році заплановане упровадження державою 10-15 електронних послуг.

Також Гройсман наголосив на необхідності повернення до здійснення податкової реформи і пообіцяв скорочення Державної фіскальної служби, яка “має бути сервісною службою, а до платників податків не може бути застосовано жодних подвійних стандартів”.

Серед інших пріоритетів та обіцянок – наведення ладу на митниці та її технічне переоснащення; ефективна прозора приватизація; збільшення прямих іноземних інвестицій та стимулювання внутрішнього інвестування; реформа системи державної підтримки сільського господарства; реформування ринку природного газу, зокрема шляхом збільшення видобутку власного газу; будівництво доріг і транспортних коридорів, реформа соціального захисту населення.

Читайте також:
Гройсман обіцяє, що за три роки Україна отримає нормальні дороги

Гройсман став на бік реформаторів Одеської митниці

Не забули в уряді й про сферу охорони здоров’я, в якій уряд обіцяє навести лад із закупівлями ліків і зменшити смертність від серцевосудинних захворювань.

А також про освіту – в цій сфері уряд націлений на дебюрократизацію, розбудову мережі дитячих садків, модернізацію професійно-технічної освіти.

У пріоритетах є й розвиток професійного спорту та масової фізичної культури, і вдосконалення системи патрульної поліції та подальше реформування Нацполіції.

Окрім того, прем’єр наголосив на неообхідності підготовки до реінтеграції тимчасово окупованої території частини Донбасу.

План пріоритетних завдань уряду був напрацьований протягом останнього місяця спільно усіма міністерствами.
За словами Володимира Гройсмана, презентований документ є основою для подальшої дискусії і буде остаточно затверджений 26 травня, після обговорення з Верховною Радою, Національною радою реформ та міжнародними партнерами для досягнення його максимальної якості.

“Найголовніше не лише сформувати план, найголовніше – його виконати”, – насамкінець слушно зауважив прем’єр.

Читайте також:
Гройсман хоче держчиновникам зарплату як у Європі і має домовленості з донорами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна