Гройсман став на бік реформаторів Одеської митниці

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман фактично став на бік Юлії Марушевської у конфлікті навколо Одеської митниці, однак голову Державної фіскальної служби Романа Насірова він звільняти не збирається. Тим паче Гройсман відкинув заклик голови Одеської ОДА Михаїла Саакашвілі, який заявив, що коли він був президентом Грузії, такі люди, як Насіров, сиділи в тюрмі.

Ця розмова за участю Гройсмана та Саакашвілі та за присутності Насірова й Марушевської відбувалася сьогодні, 17 травня, під час робочого візиту прем’єра на Одеську митницю, яку очолює молода реформаторка Юлія Марушевська.
За її словами, через протидію керівництва ДФС зупинено спорудження нового митного терміналу із т.зв. Відкритим митним простором, що допоможе побороти корупцію та спростити митні процедури.

Уряд підтримає кадрові призначення на Одеській митниці, забезпечить завершення будівництва митного терміналу Одеського морського вокзалу та інформаційне забезпечення проекту “Відкритий митний простір”. Про це з посиланням на слова прем’єр-міністра повідомив Урядовий портал.

Саме на такими є вимоги Марушевської як члена команди Саакашвілі.

“Кадрові позиції вносьте – призначать. Друга позиція, будівництво – ми домовилися з вами, що до 1 серпня ви завершуєте, ми профінансуємо. Ми готові в якості експерименту вас підтримати провадити будь-який інформаційний продукт. Три позиції, які ми готові зробити абсолютно без будь-яких зволікань”, – сказав Володимир Гройсман.

Таким чином, він погодився задовольнити вимогу Марушевської виділити на спорудження нового митного терміналу ще 35 млн. грн., крім уже виділених 35 млн.

Також прем’єр-міністр оголосив про свій намір внести пропозицію щодо зняття доган з голови Одеської митниці Марушевської.
“Дозвольте я внесу пропозицію про те, що за відмінні успіхи в роботі зняти всі три догани?” – сказав він у присутності самої Юлії, Саакашвілі й Насірова.

Як відомо, раніше Юлія Марушевська повідомляла, що голова Державної фіскальної служби Роман Насіров оголосив їй три догани. За словами керівниці митниці, так її намагаються звільнити за тією ж схемою, що й Давида Сакварелідзе в прокуратурі.

Читайте також:
Начальниця Одеської митниці просить Порошенка не душити митну реформу

“Я хочу отримати від вас реальну систему, яка буде запобігати контрабанді, яка буде призначати реальну митну вартість, за якої державний бюджет буде наповнюватися, білий імпортер буде відчувати себе комфортно”, – зауважив голова уряду.

Прем’єр-міністр наголосив, що, за його планом, залишилося два місяці й один тиждень для наведення ладу на українській митниці.

Юлія Марушевська у свою чергу зазначила, що підтримку з боку уряду вона сподівається побачити по справах, а не обіцянках, передає “112 Україна”.

Крім того, прем’єр Гройсман висловив намір зустрітися з Рінатом Ахметовим після того, як Михеїл Саакашвілі заявив, що той сприяв блокуванню в одеських портах товарів на експорт.

Голова ОДА повідомив Гройсману, що існує “маленька проблема з великим олігархом”. Прем’єр-міністру пояснили, що в зоні діяльності Одеської митниці стоять два судна, повністю завантажені товаром на експорт. Згідно з інформацією, цей вантаж уже більше двох тижнів заблокований за позовом приватної компанії, яка належить Ахметову.

“Є Ахметов, який вирішив, що він стоїть над Кабміном, над регуляціями. Він може просто спокійно купити суддю і потім спокійно через якісь механізми зупинити кілька великих компаній, які просто експортують це в Одесі”, – заявив Саакашвілі.

У відповідь на це Гройсман пообіцяв персонально звернутися до судових органів, проте глава області сказав йому, що буде простіше “викликати Ахметова і прищучити його”. “Тут проблема не в судах, тут проблема в олігарху”, – додав Саакашвілі.

“Я ще не зустрічався з Рінатом Леонідовичем. Буде привід зустрітися”, – відреагував Володимир Гройсман.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна