Україна не платитиме Росії за газ, спожитий “ДНР” і “ЛНР”

 

“Нафтогаз України” не приймав від Росії газ на пунктах входу до ГТС на непідконтрольних територіях і не має наміру його оплачувати. Відповідну заяву розміщено на сайті компанії.

“НАК «Нафтогаз України» не купує газ у ПАТ «Газпром» з листопада 2015 року, а до цього компанія імпортувала газ винятково через пункти входу в ГТС на підконтрольній Україні території. Всі куплені Нафтогазом обсяги газу враховані сторонами і оплачені Нафтогазом”, – наголошується в повідомленні.

Як зазначають в українській компанії, “Газпром” запропонував “Нафтогазу” заплатити 0,67 мільярда доларів США за газ, нібито поставлений російською компанією на непідконтрольні території Донецької та Луганської областей в період з лютого 2015 року по квітень 2016 року.

“«Нафтогаз України» не приймає газ за контрактом з «Газпрому» на газовимірювальних станціях (ГВС) Прохорівка і Платово. Дані про постачання газу через зазначені ГВС не можуть використовуватися при підготовці актів здачі-приймання природного газу і, відповідно, обсяги цього газу не підлягають оплаті «Нафтогазом»”, – заявляють у компанії.

Також у “Нафтогазі” нагадують, що в січні 2016 року Єврокомісія і Україна запропонували російській стороні провести переговори про врегулювання порушень “Газпромом” українського законодавства і законодавства ЄС.

“До цього часу російська сторона ухилялася від проведення переговорів“, – зазначають в українській компанії й наголошують, що “Нафтогаз” залишається відкритим для обговорення всіх спірних питань.

Також у НАК очікують, що рішення за всіма взаємними вимогами щодо наявних між “Нафтогазом” і “Газпромом” контрактах винесе арбітраж.

Читайте також:
Україна вперше пройшла зиму без російського газу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна