Парубій презентував реформу Верховної Ради

 

Першими кроками в реформі Верховної Ради мають бути зміни Регламенту ВР – таку думку висловив сьогодні, 6 травня, спікер парламенту Андрій Парубій, презентуючи в Раді запропоновані зміни до Регламенту. У презентації сьогодні, 6 травня, взяли участь народні депутати, представники засобів ЗМІ й громадських організацій.

Представляючи основні положення реформи Верховної Ради як найвищого законодавчого органу, Парубій зазначив, що над цим проектом тривалий період працює спільна робоча група парламенту України і Європейського парламенту, яка має на меті визначити механізми і етапи у реформуванні ВР.

Читайте також:
“Український тиждень” в Європарламенті: угода з секретаріатом ВР та інші цінні поради

Основні напрямки змін до Регламенту Верховної Ради, за словами Андрія Парубія, полягають у наступному:

  • Замість двох пленарних тижнів на місяць пропонується запровадити три пленарні тижні щомісяця і відповідно збільшити кількість днів, коли депутати матимуть змогу приймати рішення.
  • Збільшити кількість часу для роботи в комітетах для того, щоб депутати могли повноцінно опрацьовувати законопроекти ще до того, як вони увійдуть у програму засідань Верховної Ради. “Адже пленарне засідання – це є по суті вершина айсбергу, бо справжня робота ведеться на підготовчому етапі, в комітетах, з експертами”, – сказав Парубій.
  • У понеділок більше часу буде виділено для роботи з урядом.
    Замість звичної п’ятничної “години уряду” пропонується запровадити тригодинну дискусію між парламентаріями і Кабміном.
    “Дебати, дискусії з урядом будуть важливим чинником для того, щоб готувалися якісні законопроекти”, – наголосив Парубій.
  • У вівторок – повноцінне пленарне засідання, повний робочий день.
  • У середу пропонується повний день відвести для роботи в комітетах. Цей день у комітетах о 16-й годині завершуватиме Рада голів комітетів – новий орган, який пропонується ввести згідно з реформою. Її завдання – на основі напрацювань, що відбулися під час засідань комітетів, запропонувати Верховній Раді порядок денний на пленарний тиждень.
    “Наголошую, що якість законопроектів, які входять до зали Верховної Ради України, великою мірою обумовлює ефективність їхнього прийняття. Голови комітетів мають бути тими людьми, які повинні мати перше право для рекомендації того чи іншого документу до розгляду на пленарному засіданні”, – підкреслив голова парламенту.
  • У четвер буде пленарний день, під час якого ухвалюватимуться закони.
    Оголошення запитів, яке не потребує голосування і раніше лише забирало зайвий робочий час ВР, тепер буде відбуватися в четвер у перерві.
  • У п’ятницю – погоджувальна рада, яка відбувалась раніше в понеділок.

Голова ВР сказав, що “тиждень роботи в комітетах”, який є в графіку роботи Ради зараз, буде ліквідований – замість нього буде робота в комітетах у передбачені дні щотижня.
При цьому черговість решти тижнів буде “два через один”: два тижні сесійних – один тиждень в округах.

Новий календарний план Верховної Ради

Новий календарний план Верховної Ради

Новий графік роботи Верховної Ради

Як сказав Андрій Парубій, запропоновані зміни будуть імплементовані у вересні з початком роботи нової сесії парламенту.

Під час презентації змін до Регламенту голова ВР наголосив, що зміни стосуватимуться насамперед підвищення якості законопроектів.

Зокрема, висновки щодо законопроектів повинен буде надавати Комітет ВР з питань бюджету.
“Бо інколи, особливо перед виборами, вносяться популістські законопроекти, для забезпечення яких потрібно кілька бюджетів Сполучених Штатів Америки, – зауважив Парубій. – На кожен законопроект Бюджетний комітет повинен давати свій висновок і, відповідно, матеріально-технічне обґрунтування, щоб визначити, яке навантаження на бюджет може нести той чи інший законопроект”.

Спікер також зазначив, що рекомендується обов’язкова віза Комітету з питань боротьби з корупцією на предмет корупційних ризиків. Також повинна бути віза Комітету з питань євроінтеграції з оцінкою, “чи відповідає законопроект нашим стратегічним планам євроінтеграції”.
“І це дозволить нам добитися того, що законопроект, який входить на розгляд до зали, мав би достатньо серйозне профільне обговорення і достатньо ґрунтовне опрацювання на етапі підготовки до входження у пленарний тиждень”, – сказав Андрій Парубій.

Голова парламенту визнає: зміни до Регламенту передбачають суттєвий “фільтр”, аби певний законопроект потрапив до сесійної зали. “Складність законодавчої ініціативи викликатиме певну дискусію у багатьох депутатів”, – прогнозує Парубій.

Він повідомив, що проект змін Регламенту перебуває на стадії обговорення, тому свідомо не був зареєстрований, а лише розісланий усім народним депутатам минулого тижня для обговорення.
“Задум полягає в тому, що ми розпочали дискусію. Думаю, законопроект буде зареєстрований і поданий у зал лише після детального обговорення з керівниками фракцій і депутатських груп”, – підкреслив спікер.

Читайте також:
Останнім наказом спікер Гройсман підняв депутатам зарплату до 17,5 тис.

Новий голова ВР наголосив також на такій проблемі, як слабка відвідуваність сесійних засідань та погана дисципліна депутатів парламенту.

“Якби ходили на роботу народні депутати, ми могли би розглядати набагато більше законопроектів. Відповідь на дуже багато складних філософських питань криється в дуже простих речах – у тому, що депутати не ходять на роботу”, – наголосив Андрій Парубій.

За його словами, нардепи зобов’язані ходити на свою роботу так само, як і інші громадяни України.
Тож голова парламенту обіцяє штрафувати депутатів, які без поважних причин не відвідують сесійні засідання.
Ця новація може бути впроваджена вже з наступного тижня.

“Була колись норма, її потрібно відновлювати – знімати частину заробітної плати за неучасть у сесійних засіданнях, щоб депутати відчували не тільки моральний дискомфорт, але також і матеріальний, якщо без поважних причин не відвідують пленарні засідання”, – пояснив спікер.

“Ця Верховна Рада, я переконаний, має великий потенціал. Вона вже прийняла усі антикорупційні закони, увесь спектр законів для візової лібералізації, закони, які сприяли посиленню української армії і питань щодо безпеки держави. Маємо використати увесь потенціал парламенту, збільшити його інституційну спроможність”, – цитує Парубія прес-служба ВР.

Читайте також:
Парубій придумав, як ліквідувати прогульників у Раді

Перші кроки спікера Парубія: охорона здоров’я, МВФ, бурштин, закон про вибори

Парубій: У коаліції є приблизно 234 депутати, а президії будуть виїзними

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна