Віру Савченко вдалося доправити на територію України

 

Віра Савченко, сестра незаконно ув’язненої в РФ Надії Савченко, змогла повернутись із Росії на територію України.
Про це у “Твіттері” повідомив прес-секретар президента України Святослав Цеголко.

За його словами, генконсул України в Ростові щойно (приблизно о 16:30 27 квітня) повідомив президента про те, що Віра Савченко перетнула український кордон.

“Щойно генеральний консул в Ростові поінформував мене, що Віра Савченко перетнула український кордон і вже перебуває на рідній землі”, – невдовзі додав у “ФБ” сам президент Петро Порошенко.

Через кілька хвилин про це у “Фейсбуці” написала сама Віра Савченко.

“Є контакт! Рідненька земля! Дякую всім, хто співпереживав, допомагав, невтомним консулам, політикам! Дякую Тобі. Я вдома. Тепер потрібно ще так і Надю і всіх наших!” – написала сестра народної депутатки, незаконно засуджено в РФ.
Свій пост Віра доповнила фотознімком українського прикордонного КПП.

Нагадаємо, 27 квітня ввечері прикордонники ФСБ РФ не випустили з Росії Віру Савченко, яка того дня відвідувала сестру Надію в Новочеркаському СІЗО-3.

Стало відомо, що проти Віри в Росії порушено кримінальну справу за образу судді, вона перебуває в розшуку.

Справу проти Віри Савченко порушено за ч.2 ст. 297 кримінального кодексу РФ: “неповага до суду, що виразилася образою судді, присяжного чи іншої особи, що веде правосуддя”. Карається штрафом у розмірі до 200 тисяч рублів, або обов’язковими роботами на строк до 480 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.
Ідеться про поведінку Віри Савченко на засіданні суду в Чечні, де слухається справа українських політв’язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.
Віра Савченко була їхнім громадським захисником, однак суд позбавив її цього статусу.

Після інциденту на прикордонному пункті пропуску “Чертково” Віра Савченко залишилася в авто українського консульства з дипломатичними номерами і, під захистом дипломатичної недоторканності, сховалася в дипустанові України в Ростові-на-Дону. Консулам вдалося повернути її паспорт.

Президент Петро Порошенко доручив МЗС зробити все можливе для повернення Віри Савченко в Україну.
Сьогодні глава МЗС України Павло Клімкін провів телефонну розмову з російським колегою Сергієм Лавровим про повернення Віри Савченко.
Віра визнала, що її звільнення стало можливим завдяки існуванню дипвідносин між Україною та РФ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна