Київський суд розглядає позов, що може скасувати реформу поліції. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Розгляд позову профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ про скасування наказу №1465 про порядок проведення атестації поліцейських перенесено на 15 червня. Таке рішення сьогодні, 20 квітня, ухвалив Окружний адміністративний суд Києва, де слухається ця справа.
У разі скасування наказу 1465 міністра внутрішніх справ Авакова від 17 листопада 2015 року про проведення переатестації в процесі трансформації міліції в поліцію може бути скасована вся переатестація міліціонерів по Україні – позивачі цього не приховують.

Як повідомляє кореспондент “Новинарні”, суд відхилив клопотання представника Національної поліції Олега Волошиновича про відвід суддів.

Своє клопотання адвокат аргументував тим що раніше ця сама колегія суддів у складі Руслана Арсірія, Олексія Огурцова та Валерія Кузьменка вже розглядала позов екс-заступника начальника головного слідчого управління МВС Григорія Мамки.
І в контексті тієї справи вже розглядала наказ про атестацію, який Мамка вважав незаконним.

На заклик у соцмережах "не дати вбити реформу поліції" до суду прийшло багато журналістів та небайдужих

На заклик у соцмережах “не дати вбити реформу поліції” до суду прийшло багато журналістів та небайдужих

Зазначимо, що Григорія Мамку рішенням суддів Арсірія, Огурцова та Кузьменка було поновлено на посаді – суд задовольнив його позов у повному обсязі. А отже, ці судді вже склали свою думку про згаданий наказ, законність якого тепер, виходить, мають оцінювати по-новій.

Читайте також:
Мамка прийшов в МВС “працювати”. Деканоїдзе пообіцяла йому пекло Донбасу

Відхиливши клопотання про свій відвід та ще кілька клопотань представника Нацполіції, судді з’ясували, що Міністерство внутрішніх справ “не виконало свого процесуального обов’язку” – нібито не опублікувало оголошення про оскарження наказу №1465.

Представник МВС запевнив, що відповідне оголошення було передано для публікації в належні терміни. Але головуючий на засіданні суддя Арсірій заявив, що “не бачить цього оголошення в “Лізі” (очевидно, йдеться про базу “Ліга.Закон”. – “Н”).
І оголосив перерву у розгляді справи до 15 червня 2016 року.

У центрі - суддя Руслан Арсірій

Суддівська колегія (в центрі – Руслан Арсірій)

Як пояснили в прес-службі Окружного адмінсуду Києва, такий тривалий термін був визначений “у зв’язку із великим навантаженням суддів, що склалося внаслідок затягування парламентом розгляду питання продовження повноважень 2/3 складу суддів Окружного адмінсуду міста Києва”.

Поки тривало засідання, будівлю суду пікетував Автомайдан. Активісти, одягнені у форму “старої міліції” і з косами в руках (символізуючи смерть для реформи), чатували на вході. З гучномовця лунали пісні з символічним текстом на кшталт “Машингвери, штурмгевери, відкривай, мерзото, двері, ми прийшли вже, гой-я, гой-я!”.

Окружний адміністративний суд Києва - про атестацію поліції за позовом профспілки 20 квітня 2016 (2)

Навколо дверей “автомайданівці” розклеїли плакати з написами “Ні реваншу старої системи!”, “Не вбивайте реформу!” тощо.

Окружний адміністративний суд Києва - про атестацію поліції за позовом профспілки 20 квітня 2016 (5)

Були й плакати з портретом судді Арсірія (спершу на сайті суду було зазначено, що справу слухатиме лише він) та підписом “Вбивця реформи”.

Окружний адміністративний суд Києва - про атестацію поліції за позовом профспілки 20 квітня 2016 (3)

На своїй сторінці у “Фейсбуці” Автомайдан пообіцяв і надалі тримати справу на контролі.

Активісти наголошують: якщо суд задовольнить позов профспілки і скасує наказ про атестування поліцейських, це поставить хрест на реформі поліції як такій.
Адже мета атестації – очистити нову поліцію від старих кадрів, які “кришували” криміналітет, брали хабарі, били затриманих, – тобто тих, через яких правоохоронний орган у народі мав, м’яко кажучи, не найкращий імідж.

“Якщо суд задовольнить позов – всі міліціонери, звільнені по атестації, будуть поновлені. Включно з тими, які на співбесідах нарозповідали історій, які тягнуть від 10 до довічного”, – написала у своєму “Фейсбуці” журналістка й учасниця атестаційної комісії Ольга Худецька.

По завершенні суду, коли його учасники та свідки розійшлися, співробітники суду поздирали плакати Автомайдану

По завершенні суду, коли його учасники та свідки розійшлися, співробітники суду поздирали плакати Автомайдану

Як повідомляла Новинарня, раніше голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила, що суди можуть звести нанівець реформу поліції, задовольняючи позови непереатестованих співробітників старої міліції, які вимагають поновити їх на службі в органах.

“Я відчуваю реванш міліції, реванш тих співробітників, які не пройшли переатестацію. Майже всі вони звернулися до суду. Конвеєром відбуваються закриті засідання, і я дуже боюся, що стара суддівська система зробить усе, щоб знищити реформу поліції”, – зазначила Деканоїдзе.

“Люди, які займалися вимаганням, бандитизмом, не можуть знайти себе поза міліцейською системою, вони прагнуть повернутися, щоб займатися цим уже в оновленій поліції”, – наголосила очільниця Нацполіції.

Фото: “Новинарня

Читайте також:
У Луцьку активісти влаштували під судом лежачий пікет проти реваншу старої міліції

Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна