Рада прийняла в першому читанні законопроект про швидкі прозорі тендери для армії

 

Верховна Рада прийняла за основу проект закону щодо особливостей закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб армії. За законопроект 4288 сьогодні, 19 квітня, проголосували 239 нардепів. Попереду в нього допрацювання й друге читання.

Раніше ВР кілька разів провалювала голосування за внесення цього проекту до порядку денного.

Представляючи законопроект, голова Комітету ВР з питань економічної політики Андрій Іванчук зазначив, що відкриті торги у термін до 60 днів, як це передбачає чинне законодавство, – “надто великий термін в умовах воєнних дій, в яких перебуває Україна і силові відомства”.
Водночас відомо, що переговірна процедура із закупівлею в одного учасника, яку також дозволяє нинішній закон для армійських тендерів, є надто корупціогенною.

“Ми передбачили в законопроекті відбір учасників закупівель. Він буде здійснюватися через електронний аукціон“, – сказав Іванчук, додавши, що така система вже апробована на основі системи Prozorro.

Голова комітету повідомив, що даний законопроект поширюватиметься на всі суб’єкти, які займаються боротьбою з тероризмом і беруть участь в антитерористичній операції.

Також він підкреслив, що цей законопроект буде діяти лише під час АТО, чи введення  надзвичайного стану.
Коли ж такого стану не буде, армія займатиметься закупівлями на основі закону про державні закупівлі, додав Іванчук.

Як відомо, 1 квітня всі міністерства, відомства і найбільші державні компанії перевели закупівлі в електронну систему ProZorro у зв’язку з набранням чинності закону “Про публічні закупівлі”.

Читайте також:
Чому ЗСУ проводять 95% закупівель за корупціогенною “переговорною процедурою”
в одного учасника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна