“Такі, як він, змінюють хід історії”. Другі роковини загибелі горлівського патріота Рибака

 

Сьогодні – другі роковини викрадення Володимира Рибака, депутата Горлівської міської ради від ВО “Батьківщина”, який став однією з перших жертв російсько-української війни. Під час мітингу сепаратистів у Горлівці Рибак не побоявся зняти з адмінбудівлі прапор “Донецької республіки” і встановити прапор України. За це був по-звірячому закатований бойовиками.

“Два роки як з нами немає неймовірної людини – Героя України – Володимира Рибака. Такі, як він, змінюють хід історії. Донецький українець, який не захотів миритися з окупацією”, – написав у “Фейсбуці” президент Петро Порошенко.

“Вірю, що прийде час, коли іменем Володимира Рибака в Горлівці буде називатися центральна вулиця або площа. Бо ми ще обов’язково повернемось у нашу українську Горлівку і в наш український Донецьк… Пам’ятатимемо подвиг Володимира”, – наголосив глава держави.

Нагадаємо, 20 лютого 2015 року президент Петро Порошенко присвоїв Володимирові Рибаку звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

ВІДЕО: напад на Володимира Рибака біля Горлівської міськради

Володимир Іванович Рибак, 1971 р.н., у 1995–2009 рр. працював у відділі карного розшуку Горлівського УМВС. Після звільнення з міліції став член ВО “Батьківщина” та головою горлівської міськорганізації партії. З листопада 2010 року – депутат Горлівської міської ради, член постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства.

Володимир Рибак був викрадений чотирма невідомими в камуфляжній формі і в балаклавах 17 квітня 2014 року в Горлівці одразу після мітингу, в ході якого активіст “Батьківщини” знімав прапор “Донецької республіки”.
22 квітня його тіло знайшли в річці Казенний Торець біля смт Райгородок Донецької області. Також було знайдено тіло студента Юрія Поправки. За повідомленням прес-служби МВС, “причина смерті обох загиблих — комбінована травма тіла внаслідок тортур, з подальшим утопленням ще живих непритомних потерпілих”.

За наявними даними, до страшних катувань і вбивства Рибака й Поправки причетні представники сепаратистського угруповання, яке захопило будівлю СБУ в місті Слов’янську.

Прес-центр Служби безпеки України повідомляв, що 17 квітня один із лідерів місцевих терористів Ігор Безлер (“Бєс”) доручив начальнику самопроголошеної міліції Горлівки нейтралізувати Володимира Рибака, котрий намагався встановити український прапор на будівлі РДА. Також Безлер наказав члену своєї групи, військовослужбовцю Російської Федерації, викрасти Рибака, посадити його до авто й вивезти в означене місце, де вжити щодо нього “заходи фізичного впливу”.
Далі за вказівкою тодішнього керівника терористів Донбасу, росіянина Ігоря Гіркіна (“Стрєлок”) Рибака доставили в штаб сепаратистів у Слов’янську, де Гіркін зустрівся з ним особисто.
20 квітня Гіркін особисто наказав самопроголошеному меру Слов’янська Пономарьову вивезти зі штабу тіло вбитого Рибака.

Читайте також:
У Росії Гіркіна хочуть судити за самосуди 2014 року на Донбасі

Терорист Гіркін розповів, як у Донецьку розстрілювали людей.
І визнав, що живим до Гааги не доїде

Дві вулиці Слов’янська назвали на честь визволителів міста від терористів Гіркіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна