У Росії Гіркіна хочуть судити за самосуди 2014 року на Донбасі

 

Російський юрист із Санкт-Петербурга Аркадій Чаплигін вимагає порушити кримінальну справу стосовно одного з колишніх лідерів бойовиків “ДНР” Ігоря Стрєлкова (Гіркіна).
Про це повідомляється на сайті громадського руху “Открытая Россия“.

Глава спеціалізованої колегії адвокатів “Призовник” написав заяву в Головне слідче управління РФ з проханням порушити кримінальну справу стосовно Гіркіна.

Приводом для цього стали зізнання колишнього лідера бойовиків, які він озвучив в інтерв’ю радіо “Комсомольская правда” в січні 2016 року.

Читайте також:
Терорист Гіркін розповів, як у Донецьку розстрілювали людей.
І визнав, що живим до Гааги не доїде

У розмові з журналістами Гіркін визнав, що під час окупації Слов’янська за його наказами були розстріляні, як мінімум, чотири людини.

“Розстрілювали. (…) Ми судили, чинили суди, розстрілювали за доведене. (…) Всього було розстріляно за час мого перебування в Слов’янську чотири людини. Двоє – за мародерство серед військовослужбовців, один – за мародерство місцевий і один за вбивство військовослужбовця, ідейний “правосек”, – розповів Гіркін (Стрєлков).

Юрист зазначив, що аудіозапис інтерв’ю був згодом видалений із сайту “Комсомольської правди”, і навів посилання на сайт бойовиків, де розміщений аудіозапис та розшифровка розмови.

Якщо слова колишнього російського очільника військ “ДНР” відповідають дійсності, то щодо нього має бути заведена кримінальна справа за “вбивство двох і більше осіб групою осіб за попередньою змовою або організованою групою”, вважає Аркадій Чаплигін.

“Я бачу склад злочину: Гіркін, перебуваючи в Україні, раптом, не будучи суддею, призначеним в установленому законодавством України порядку, виносить вироки, які базуються на кримінальному кодексі України. І доводить ці вироки до виконання, розстрілює людей. Безумовно, це злочин”, – заявив адвокат.

Чаплигін зазначив, що його основне завдання – “показати молодим людям, які дуже захотіли з’їздити в Донбас і постріляти, що подібні речі абсолютно неприпустимі”.

“Рано чи пізно, але відплата прийде, і їм доведеться нести відповідальність за всією суворістю закону”, – зазначив адвокат.

За його словами, злочин Гіркіна є підвідомчим слідчим органам Росії, оскільки скоєний громадянином Росії, і іноземна держава вироком суду не висловилася.

“Я сподіваюся, що в термін, встановлений законодавством, тобто не пізніше, ніж через місяць, моя заява буде розглянута. Якщо буде прийнято рішення про порушення кримінальної справи, я буду задоволений. Якщо мені відмовлять у порушенні кримінальної справи, то я оскаржуватиму це рішення”, – заявив правник.

Читайте також:
Гіркін, Лимонов і блогери створили “комітет” для приєднання України
до напіврозваленої Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна