Під час допиту в Голосіївському суді російські ГРУшники ні в чому не зізналися

 

Сьогодні в Голосіївському районному суді Києва допитували Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова – російських військовослужбовців головного розвідуправління генштабу Росії, затриманих улітку 2015 року на Луганщині після вбивства їхньою диверсійною групою бійця ЗС України. І капітан Єрофєєв, і сержант Александров по суті майже нічого не відповіли на запитання суддів.

Олександр Александров сказав, що приїхав в “ЛНР” “з ідеологічних міркувань”, але не уточнив, яких саме. Він не став нічог оговорити про свою приналежність до націоналістичних організацій в Росії.
В ході допиту раніше Александров повідомив, що звільнився зі збройних сил Росії в 2014 році. За словами сержанта, великі грошові суми, які надходили на його банківську картку від міноборони Росії після нібито звільнення з армії, є “заборгованістю по зарплаті”.
Також Александров заперечує факт смс-листування з дружиною, в якому повідомив їй, що їде у відрядження.

Після цих відповідей росіянина його адвокат Валентин Рибін попросив невелику паузу для спілкування зі своїм підзахисним, після чого Александров уже взагалі не відповідав на питання, скориставшись правом, наданим ст. 63 Конституції України.

На запитання суддів про те, чи підтверджує він показання Євгена Єрофєєва, Александров відповів ствердно.

Затриманий російський офіцер ГРУ Євген Єрофєєв назвав причиною свого прибуття на окуповані території Луганської області в 2015 році “непризначення пенсій сім’ям загиблих під час Євромайдану співробітників МВС України”, повідомили “Українські новини“.

“Під час Революції гідності загинули співробітники МВС, “Беркута”, Нацгвардії (маються на увазі Внутрішні війська). Ніхто не шукав винних і не призначав пенсії або одноразові виплати їх сім’ям”, – пояснив він.

За словами капітана Єрофєєва, його також мотивувала для участі в бойових діях на стороні терористів пожежа в Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року.

При цьому Єрофєєв заперечує, що був чинним військовим Збройних сил Росії. Він підкреслив, що напередодні поїздки на Донбас написав рапорт про звільнення з лав російської армії.
Росіянин зазначив, що наказ про звільнення він на руки не отримував, а після затримання представився як військовий ГРУ ГШ ЗС РФ під тиском Служби безпеки України.

Крім того, Єрофєєв не відповів на питання про те, чи приймав він військову присягу в російській армії, оскільки буцімто не зрозумів, що означає військова присяга.

Також Єрофєєв відмовився відповідати на більшість інших питань прокурорів, які стосувалися його командирів і служби в Збройних силах Росії.

“Усі обвинувачення на мою адресу, такі як тероризм, агресивна війна, зброя – усі обвинувачення я відкидаю, усі обвинувачення не вважаю обгрунтованими. Просто певним особам був потрібний резонанс”, – цитує капітана ГРУ “Укрінформ“.

Євген Єрофеєв стверджує, що не стріляв під час бойового зіткнення з військовослужбовцями Збройних сил України біля міста Щастя. Російський військовий заявив, що ніколи не вбивав людей, а на питання про наявність у нього зброї на момент затримання відмовився відповідати.

Читайте також:
Що потрібно знати про справу Грабовського – вбитого адвоката російського ГРУшника

Спалено кабінет судді, який головує в процесі над російськими ГРУшниками

Нагадаємо, розгляд справи “російських ГРУшників” у Голосіївському райсуді перебуває на завершальному етапі.
Двох спецпризначенців головного розвідувального управління генштабу ЗС РФ – капітана Євгена Єрофєєва й сержанта Олександра Александрова – сили АТО затримали 16 травня 2015 року в зоні бойових дій під м. Щастя Луганській області після їх нападу на українські позиції. Єрофєєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 осіб, до складу якої входив Александров. Внаслідок терористичної акції цієї групи загинув військовослужбовець ЗСУ Вадим Пугачов.
ГРУшників доправили до Києва. Слідство у їхній справі стало доказом агресії проти України кадрових військових РФ.
Наприкінці серпня 2015 року досудове розслідування стосовно Єрофєєва і Александрова було завершене. Російські ГРУшники обвинувачуються у вчиненні низки злочинів, зокрема у веденні агресивної війни, створенні терористичної групи, терактах.
Розглядається можливість обміну ГРУшників на українців Надію Савченко, Олега Сенцова й Олександра Кольченка, незаконно засуджених у Росії.
У Голосіївському суді розгляд справи Єрофєєва й Олександрова затягується. На початку березня зник київський адвокат Александрова – Юрій Грабовський. 25 березня його закопаний труп знайшли в Жашківському районі Черкаської області, двох підозрюваних в убивстві затримано. Згодом було оприлюднено відео, на якому Грабовський під дією ймовірно психотропних речовин відмовляється захищати Александрова.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна