Порошенко закликав світ протидіяти розміщенню ядерної зброї РФ у Криму

 

Президент України Петро Порошенко виступає за проведення консультацій з міжнародними партнерами щодо загрози розміщення Росією ядерної зброї в окупованому Криму.

“Ми впевнені в тому, що ці консультації слід провести для того, щоб уникнути розміщення ядерної зброї”, – заявив президент на прес-конференції у Вашингтоні.

Глава держави висловив стурбованість з приводу ризиків розміщення РФ ядерної зброї на півострові, “оскільки відповідно до норм міжнародного права, Україна несе повну відповідальність за розміщення елементів ядерної зброї на своїй території”.

“Оскільки Крим є українською територією, то ми дуже стурбовані можливим розміщенням, а відповідно до інформації нашої розвідки, це планує зробити Російська Федерація. Ми вимагаємо дуже злагоджених і ефективних кроків світового співтовариства, щоб не допустити кардинального погіршення ситуації з безпекою в Чорноморському регіоні шляхом розміщення в Криму ядерної зброї “, – цитує Порошенка “Інтерфакс-Україна”.

Виступаючи кількома годинами раніше на саміті з ядерної безпеки там же, у Вашингтоні, Петро Порошенко закликав до запровадження ефективних гарантій з боку ядерних держав для країн, що не володіють ядерним арсеналом.

Під час обговорення на пленарному засіданні саміту, яке відбулося під головуванням Президента США Барака Обами, Порошенко нагадав про унікальне рішення України, яка в 1994 році добровільно відмовилася від третього в світі ядерного арсеналу.

Петро Порошенко наголосив, що сьогодні для України, як і для інших неядерних держав, важливим викликом є безпекові гарантії. На жаль, отримані гарантії в рамках Будапештського меморандуму не лише виявилися не ефективними, але були порушені ядерною державою – Росією.

“Ми маємо вирішити, як покращити гарантії безпеки з боку ядерних держав постійних членів Ради Безпеки ООН для тих країн, які не володіють ядерним арсеналом”, – підкреслив президент.

Глава держави наголосив, що нині в окупованому українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу, порушуючи режим нерозповсюдження зброї масового знищення.
Крім того, протидіючи російській агресії на Донбасі, Україна здобула унікальний досвід забезпечення ефективного фізичного захисту ядерних матеріалів та об’єктів в Україні проти можливих диверсій, зазначив президент.

Читайте також:
Обама провів зустріч із Порошенком і пообіцяв $1 млрд. в обмін на уряд.

За повідомленням прес-служби АП, Порошенко позитивно відзначив результати тристоронньої ініціативи Швеції, Норвегії та України з питань посилення ядерної безпеки та захищеності атомних електростанцій. Глава держави також нагадав про успішний запуск в Україні першої ядерної установки світового значення “Джерело нейтронів”. Петро Порошенко назвав ці проекти прикладом ефективного міжнародного співробітництва в сфері ядерної безпеки та нерозповсюдження зброї масового знищення.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна