“Ідея й пряник”. Як у Раді творять нову коаліцію без Тимошенко

 

У Верховній Раді за сприяння адміністрації президента працюють над створенням нової коаліції без участі ВО “Батьківщина” – лише на базі фракцій Блоку Порошенка та “Народний фронт” шляхом залучення до їх складу частини народних депутатів, які зараз є позафракційними.
Про це сьогодні повідомили журналістам одразу кілька парламентаріїв.

“Президент і керівництво АП учора (29 березня) ввечері провели низку зустрічей з позафракційними мажоритарниками, пропонуючи їм вступити до фракцій БПП і “Народний фронт” з тим, щоб довести чисельність цих двох фракцій до розміру, який складе 226 голосів”, – розповів нардеп від БПП Сергій Лещенко.
За його словами, “таким чином намагаються нівелювати золоту акцію Тимошенко”.

Варто зазначити, що на даний момент у складі фракції БПП – 138 депутатів, у “Народному фронті” – 81 депутат. Разом – 219, тобто до мінімальної більшості бракує лише сім голосів.
При цьому нардепів, які не входять до складу жодної фракції чи групи, – 50. Серед них є як мажоритарники, так і депутати, виключені зі складу БПП, “НФ”, інших фракцій.

Учора фракція Блоку Порошенка оголосила про повернення до своїх лав депутата Олега Барни, виключеного раніше за хуліганську витівку в сесійній залі проти прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Сьогодні про згоду увійти до фракції БПП повідомила депутатка Ірина Суслова, раніше виключена із фракції “Самопоміч”.
За її словами, це її політичне рішення. “Мені ніхто не пропонував ні посади, ні “доміка в Іспанії”, як дехто казав”, – заявила Суслова журналістам.

“Сценарій, про який я говорив – доповнити фракції БПП і “НФ” позафракційними – почав реалізовуватись. Ірина Суслова (яку виключили з “Самопомочі”) вступила до фракції БПП. Також ходять чутки, що тягнуть в БПП виключених із “Самопомочі” Гопко, Пташник, Єднака, Кривенка, Кишкаря”, – написав у соцмережі Сергій Лещенко.

Крім того, інші джерела повідомляють про намір вступити до фракції БПП депутата Артема Вітка, який раніше вийшов із фракції Радикальної партії Ляшка.

ОНОВЛЕНО. О 14:00 стало відомо про згоду на входження до БПП Павла Кишкаря.
Таким чином, після входження Суслової й Кишкаря у фракціях БПП й “НФ” разом буде 221 депутат.

Представниця “Народного фронту” Вікторія Сюмар підтвердила, що ведуться переговори про включення до складу двох найбільших фракцій нинішніх позафракційних.
“Наскільки мені відомо, ведуться переговори з окремими позафракційними депутатами, які можуть увійти до фракцій. Щодо “Народного фронту”, я вважаю, що це складна буде ситуація, якщо туди будуть вливатися інші люди. Дуже важливо дивитися на їх ідеологічну позицію. Я не допускаю можливості переходу в “Народний фронт” жодної людини, яка голосувала за закони 16 січня, і я думаю, що для нас це буде складне рішення про прийняття про можливе входження якихось інших депутатів”, – сказала Вікторія Сюмар журналістам у кулуарах ВР.

Народний депутат від “Батьківщини” Ігор Луценко назвав спосіб утворення коаліції за рахунок позафракційних “кроком до ширки” з колишніми “регіоналами”.
За словами Луценка, рішення про входження до великих фракцій мажоритарники можуть приймати як на основі політичного переконання, так і завдяки матеріальним зацікавленням “астрономічними сумами”. Серед таких аргументів Луценко у включенні з кулуарів каналу “112 Україна” назвав суми порядку 1 мільйона доларів, доступ до бюджетних потоків, ремонт доріг бюджетним коштом в округах мажоритарників тощо.

“Наприклад, Олесь Довгий (член групи “Воля народу”) виставить чималий рахунок за свої послуги. Квазірегіональські фракції також можуть стати донорами цієї коаліції“, – сказав Луценко.

“Добивати будуть голосами “Волі народу” – там смотрящий Довгий”, – додав також Сергій Лещенко.

Позафракційний депутат Борислав Береза визнав, що мажоритарникам пропонують долучатися до фракцій коаліції, зацікавлюючи допомогою їхнім округам.

“Мені пропонували вступити в одну з фракцій, але абсолютно безкоштовно. Пообіцяли, що виконають усі вимоги мого району (мажоритарний округ у Києві на Троєщині). Але, панове, ми й так будемо боротися за район”, – цитує Березу “Цензор.нет“.

При цьому він додав, що багато позафракційних депутатів готові приєднатися до коаліції.
“Ідеальним був би варіант, якби коаліцію формуватимуть не фракції, а депутати. Дуже багато позафракційних депутатів хотіли б увійти в коаліцію, але не у фракції. Тоді можна буде нести політичну відповідальність”, – висловив думку Береза Береза, додавши, що входження до складу фракцій коаліції допомагає “реально впливати на прийняття рішень, зокрема на формування бюджету”.

Коментуючи процес залучення позафракційних до БПП, депутат від Блоку Порошенка Олексій Гончаренко в прямому ефірі каналу “112 Україна” припустив: “Завтра, цілком можливо, що якщо ми вийдемо на потрібну цифру 226, то наші фракції вже внесуть подання прем’єр-міністру і створять коаліцію. Та як на мене, я сьогодні не бачу підписів за позачергове засідання і я б все ж вирішував проблеми step-by-step”.

Водночас Сергій Лещенко висловив думку: “Сьогодні президент летить в Америку. З Америки він летить до Японії, з Японії він повернеться, здається, 7 квітня. У нас десять днів буде повної невизначеності… Якщо сьогодні нічого не буде, то коаліція буде, скоріше, тільки після 7-го числа”.

Нагадаємо, позавчора, 28 березня, було попередньо домовлено про нову коаліцію у складі БПП, “Народного фронту” й “Батьківщини” та розподілено посади в уряді та президії ВР.
Однак учора переговори щодо створення нової більшості зайшли в глухий кут: “Батьківщина” висунула додаткові вимоги щодо своєї участі в коаліції – ухвалення 18 “соціальних” законів, частина яких суперечить програмі співпраці України з МВФ.

За існуючим законодавством позбавляються мандатів лише ті депутати, які самі вийшли з фракцій політичних партій, за списками яких вони були обрані. Ті ж нардепи, яких виключає зі свого складу фракція, можуть надалі входити до складу інших фракцій чи груп або залишатися позафракційними.
Рік тому спікер ВР Володимир Гройсман виступив автором законопроекту, який забороняв би депутатам, обраним від однієї партії (у т.ч. в одномандатному окрузі), входити до фракції іншої партії чи іншої групи. Однак цей законопроект відправили на доопрацювання й до нього не поверталися.

Читайте також:
Цугцванг Порошенка. Кожен можливий крок веде до погіршення становища

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна