У Молдові пройшли багатотисячні акції за унію з Румунією

 

У столиці Молдови – Кишиневі – сьогодні, 27 березня, відбулися масові акції прихильників об’єднання з Румунією. Збори, мітинги й марші пройшли з нагоди 89-ї річниці унії Бессарабії й Румунії, повідомляє молдовське інтернет-видання Publika.

Колона людей із румунськими прапорами, що налічувала, за оцінками поліції, близько 8 тисяч осіб, пройшла від скверу біля театру опери та балету до залізничного вокзалу, де акція завершилася концертом місцевих виконавців.

По ходу руху колони поліція отримала два повідомлення про закладені маршруті бомби, але вони не підтвердилися. Також відбулися словесні перепалки учасників маршу з кількома ідейними противниками об’єднання.

Ідучи по місту, уніоністи скандували “Велика Румунія!” (România Mare!).

Раніше в Національному палаці відбувся конгрес “Сфатул Церій-2”, на якому були ухвалені декларація про необхідність об’єднання Молдови й Румунії та “дорожня карта” об’єднання.
У документах зазначена бажана дата об’єднання двох країн – 2018 рік – та потрібні для цього дії: територіальна реформа (перехід від районів до повітів), об’єднання поліції, уряду, перехід Молдови на євро.

Крім того, сьогодні відбувся нечисленний мітинг противників унії, а по маршруту прорумунської акції було розклеєно антиуніоністські плакати з гаслами “Румунський жандарм не буде в нас господарювати” та “Уніоністи – значить зрадники!”

Читайте також:
Ситуація в Молдові: парламент звільнено,
уряд потайки склав присягу, опозиція скликає новий мітинг

Сфатул Церій (Рада краю) – вищий орган державної влади в Бессарабії в 1917-1918 рр., що 15 грудня 1917-го проголосив автономну у складі РРФСР Молдавську Демократичну Республіку, 23 січня 1918 року – незалежність цієї республіки від Росії, а 27 березня 1918-го – приєднання Бессарабії до Румунії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна