Ситуація в Молдові: парламент звільнено, уряд потайки склав присягу, опозиція скликає новий мітинг

 

Учасники мітингу протесту проти призначення уряду Павла Філіпа в Кишиневі звільнили будівлю парламенту, яку раніше взяли штурмом. Про це повідомляє  молдавський сайт Newsmaker.md.

Спецназ “м’яко” витіснив протестувальників із парламенту

Мітингувальники залишили приміщення після того, як їх витіснив звідти спецназ. Як зазначає видання, силовики не пішли на жорсткий штурм і поступово “видавили” людей із будівлі.

Водночас дехто з учасників мітингу отримав травми під час попередніх сутичок із поліцією. Серед силовиків також є поранені. Медики лікарні швидкої допомоги прозвітували про сімох травмованих поліцейських і трьох цивільних осіб.

Окрім того, мітингувальники побили колишнього спікера парламенту й в.о. президента Молдови Міхая Гімпу, лідера Ліберальної партії, що голосувала за призначення уряду Філіпа. Йому кричали “Іуда!” й звинувачували в тому, що ЛП “продалася олігарху Плахотнюку”.

Жодних затримань чи арештів станом на вечір 20 січня не відбулося. Але представники опозиції припускають, що людей затримуватимуть пізніше, “шиючи” їм кримінальні справи за “спробу державного перевороту”.

Проросійська і проєвропейська опозиція об’єдналися проти Філіпа

Молдавські ЗМІ зазначають, що Філіпу вдалося об’єднати проросійську та про європейську опозицію, яка виступила проти нього єдиним фронтом.
У той час, коли спецназ звільняв парламент від протестувальників, лідери Партії соціалістів, “Нашої партії” та Громадянської платформи “Гідність і правда” Ігор Додон, Ренато Усатий і Андей Нестасє разом виступали в ефірі програми Politica.

Лідер Соцпартії Додон звернувся до учасників протестної акції з проханням не залишати центр міста до ранку, щоб не дозволити силовикам заблокувати урядові будівлі. І закликав усіх на ранок 21 січня знову зібратися в центрі Кишинева, щоб блокувати прийняття президентом присяги новопризначеного уряду.

Також Додон звернувся до новопризначеного прем’єр-міністра Павла Філіпа із закликом “піти [з посади] й попросити вибачення в народу”, а до президента Ніколае Тімофті – із закликом не нехтувати шанс “врятувати країну від захоплення олігархами” й не приймати присягу в уряду.

Проте після 23-ї години середи з’явилася інформація, що міністри кабінету Філіпа вже склали присягу. Це підтвердив і голова адміністрації президента Іон Педурару.

Реакція міжнародної спільноти

Євросоюз закликав усі сторони конфлікту в Молдові до спокою і діалогу. Як повідомляється в заяві для ЗМІ, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні “стежить за ситуацією і контактує з місією ЄС у Молдові”.

До спокою й стриманості протестувальників і поліцейських закликали також Сполучені Штати Америки. “Ми закликаємо всі сторони утриматися від дій, що провокують або закликають до насильства. Ми також надалі закликаємо владу до негайної зустрічі з протестувальниками й розгляду питань, що викликають їхню стурбованість, у відкритій і прозорій формі”, – йдеться в заяві посольства США у Молдові.

“Уважно стежить” за подіями в сусідній Молдові й Румунія. “Закликаємо до спокою і звертаємося до всіх політичних гравців Молдови, з тим, щоб вони діяли з усією відповідальністю в процесі затвердження уряду Павла Філіпа, який отримав вотум довіри у законно обраного парламенту“, – йдеться в заяві МЗС Румунії з цього приводу.
У Бухаресті також наголошують, що “тільки за допомогою демократії й стабільності Молдова зможе досягнути заявлених європейських цілей”.

* * *
Як повідомляла “Новинарня”, надвечір середи, 20 січня, учасники мітингу протесту в Молдові увірвалися в будівлю парламенту. Це сталося після голосування парламентаріїв за призначення на посаду прем’єр-міністра країни представника Демократичної партії Павла Філіпа, якого вважають підконтрольним олігарху та депутату Володимиру Плахотнюку.

Парламент Молдови підтримав представника Філіпа на посаді прем’єр-міністра й одночасно затвердив склад уряду. “За” проголосували 58 депутатів зі 101, при цьому в залі були присутні 68 депутатів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна