У Молдові учасники мітингу проти призначення прем’єр-міністром “людини олігарха” увірвалися в парламент

 

Учасники мітингу протесту в Молдові увірвалися в будівлю парламенту. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на молдавське видання Newsmaker.md.

Спроби штурмувати парламент розпочалися після голосування щодо призначення на посаду прем’єр-міністра країни нинішнього міністра інформтехнологій Павла Філіпа, якого вважають підконтрольного олігарху та депутату Володимиру Плахотнюку.

Раніше президент Молдови Ніколае Тімофті відхилив кандидатуру самого Плахотнюка на пост глави уряду й підписав указ про призначення кандидатом у прем’єри Філіпа.

Надвечір середи, 20 січня, парламент Молдови підтримав представника Демократичної партії Молдови Павла Філіпа на посаді прем’єр-міністра й одночасно затвердив склад уряду. “За” проголосували 58 депутатів зі 101, при цьому в залі були присутні 68 депутатів.

Рішення було ухвалено без обговорення програми діяльності уряду. Опозиція із Соціалістичної партії та Громадянської платформи “Гідність і правда” вважаючи це порушенням, намагалася заблокувати парламентську трибуну.

В цей час під будівлею парламенту зібрався пікет із вимогою анулювати голосування. Оскільки депутати ігнорували їхні вимоги, учасники акції спробували прорвати кордон охорони. Зрештою їм це вдалося й після 6-ї години вечора протестувальники увірвалися всередину, де їх зустрів іще один поліцейський кордон.

Як повідомляє Newsmaker, за всіма ознаками штурм парламенту не був запланованим, але дії учасників мітингу вийшли з-під контролю лідерів опозиції.
Один із лідерів ГП “Гідність і правда”, юрист Андей Нестасє, закликав своїх прибічників не заходити всередину.

Як розповіла “Новинарні” журналіст молдовського видання Today.md Татьяна Марку, головна мета Соціалістичної партії – дострокові парламентські вибори, тоді як “Гідність та правда” виступає передусім проти обрання прем’єром представника Демократичної партії, повністю підконтрольної Плахотнюку.
Хоча раніше до самого Філіпа ставлення було досить нейтральним, оскільки він “не дуже світився”.
“Що буде далі – гадати немає сенсу. Але всі бояться, щоб не повторилася ситуація 7 квітня 2009 року“, – зазначила Марку.

Довідка
7 квітня 2009 року в Молдові почалися масові заворушення, які інколи називають Цегляною революцією. Приводом для початку протестів стало оголошення результатів парламентських виборів, на яких перемогла Комуністична партія президента Володимира Вороніна.
Мітингувальники захопили президентський палац, виставивши перед входом прапор Румунії, а на шпилі над будівлею — прапор Євросоюзу. Лідери опозиції такі дії засудили й назвали провокацією.
Також було захоплено будівлю парламенту Молдови, в якій протестувальники влаштували погром.
З обох боків – учасників акцій та силовиків, що їм протистояли – поранення отримало близько 30 осіб.
12 квітня 2009 року Конституційний суд Молдови постановив перерахувати голоси, отримані на парламентських виборах, але розстановку сил у парламенті це не змінило.

Починаючи з 27 березня 2015 року, в Молдові тривають протести проти уряду й корупції, одним із втілень якої вважають політика й бізнесмена Володимира Плахотнюка.

6 вересня 2015 року “Гідність і правда” спільно з Соціалістичною партією, “Нашою партією” та “Червоним блоком” організувала найбільшу масову акцію протесту в Молдові за останні роки.

Тоді активісти платформи розбили на центральній площі столиці країни Кишинева наметове містечко й обіцяли не згортати протест, доки влада не виконає їхні вимоги про відставку президента, уряду й голови парламенту та проведення дострокових виборів.

Зрештою 29 жовтня уряд Валерія Стрільця був відправлений у відставку голосами опозиційних соціалістів та комуністів спільно з представниками правлячої Демократичної партії. З початку протестів це був уже другий відставлений прем’єр-міністр після Кирила Габурича.

Проте ні відставки президента, ні дострокових виборів мітингувальники так і не домоглися.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна