Мобільний зв’язок “ДНР”: бойовики запустили свій “Фенікс” і ламають станції українських операторів

 

На окупованих територіях Донбасу бойовики навмисно виводять з ладу базові станції українських операторів мобільного зв’язку, щоб змусити жителів ОРДО користуватися послугами місцевого оператора “Фенікс”. Про це сьогодні, 26 березня, повідомляє прес-центр Головного управління розвідки Міноборони України.

Згідно до інформації української розвідки, 24 березня ц.р. на спільній нараді, в якій брав участь директор “народного” оператора мобільного зв’язку “Фенікс” так званої “ДНР” Андрій Рудніченко, було ухвалено рішення про цілеспрямоване виведення з ладу базових станцій українських операторів стільникового зв’язку, розташованих на окупованій частині Донеччини та поблизу лінії розмежування.

У ГУР зазначають, що це змусить місцеве населення відмовитись від послуг українських мобільних операторів на користь “Фенікса” та дасть змогу російському командуванню проводити систематичні акції пропаганди, повністю контролювати розмови й повідомлення місцевих жителів, а також отримувати комісійну винагороду за “залучення нових абонентів”.

Українська розвідка відносить ці дії до переліку “чергових фактів підривної діяльності військовослужбовців Центру інформаційного протиборства (Новочеркаськ, Росія) Центру територіальних військ Південного військового округу ЗС РФ, направлених на знищення української інфраструктури зв’язку та домінування російської пропаганди в інформаційному просторі тимчасово окупованих територій сходу України”.

Як розповів один із мешканців окупованої території в листі, опублікованому на сайті Радіо Свобода, після окупації Донбасу бойовики “націоналізували” з автоматами передусім обладнання та мережу станцій і вишок “Київстар”.
“Мабуть, тому, що у назві було таке для них ненависне слово «Київ»”, – припускає дописувач.

За його словами, після цього користувачі послуг цієї компанії перейшли на мобільний зв’язок оператора “МТС-Україна”.

Варто зазначити, що, за повідомленням прес-служби мобільного оператора “МТС-Україна” (Vodafone), “станом на 15:00 24.03.2016 працює 90% об’єктів мережі «МТС Україна» в Донецькій області і 84% – в Луганській області. За минулу добу відновлено 10 об’єктів, із них 8 – у Донецькій області, 2 – у Луганській”.
МТС подає карту й опис стану свого обладнання на Донбасі.

Оператор “Київстар” щодо своїх проблем на Донбасі повідомляє: “Ми розраховуємо відновити до 60% обладнання, яке раніше постраждало через захоплення збройними людьми технічного центру Київстар у м. Донецьку. Поки технічний центр Київстар у Донецьку усе ще залишається заблокованим. З цієї причини в Донецькій області не працює 34% базових станцій, а в Луганській – 40%.
У містах і селищах регіону, які контролюються українською владою, усі послуги зв’язку Київстар працюють у штатному режимі. Наші фахівці докладають максимум зусиль, щоб поновити зв’язок на всій території Донбасу”.

Втім, як стверджує дописувач Радіо Свобода, “на початку березня керівникам підприємств та установ у так званій «ДНР» надійшов наказ згори забезпечити серед своїх робітників та підлеглих придбання стартових пакетів за 120 рублів та щомісячну сплату безлімітного пакету у 50 рублів нового мобільного оператора «Фенікс»”.

За його словами, нав’язуючи послуги цього оператора, “людей лякають тим, що українська влада планує відключити «МТС» та Life і залишити окуповані території в інформаційній блокаді”.

Також мешканців окупованих територій переконують у тому, що з “Феніксом” їхні розмови “не зможе підслуховувати СБУ”. І, нарешті, “найпереконливіший аргумент – погроза звільненням з роботи, бо робітник без «республіканського оператора «Фенікса» порушує безпеку та таємницю роботи підприємства чи установи”, – пише автор листа.

Фенікс ДНР мобільний операторВатажок “ДНР” Олександр Захарченко офіційно запустив мережу “першого республіканського оператора мобільного зв’язку «Фенікс» у комерційну експлуатацію 4 березня цього року. “Те, що зробили співробітники міністерства зв’язку, дуже важливо для Республіки. У найтяжчий час перманентної війни ми змогли налагодити в найкоротші терміни мобільний зв’язок для всіх громадян Республіки. Без технологій, які ми вводимо в нашу країну, ми не зможемо розвиватися”, – заявив Захарченко на церемонії.

Гасло “Фенікса” – “Зв’язок для перемоги!” (“Связь для победы!”).

У тестову експлуатацію мережа “ДП «Республіканський оператор зв’язку «Фенікс»” запустилася в кінці липня 2015 року.
За словами директора Рудніченка, зараз вони вже домоглися практично 100% покриття території окупованих районів Донецької області, тепер абонентам став доступний ширший спектр послуг – забезпечено покриття стандарту GSM-900 та GSM-1800 практично по всій території “ДНР”, запропоновано тарифний план “Народний”, який “містить оптимальні умови для користувачів: послуги міжнародного зв’язку, мобільний інтернет (хоча й повільний 2G), також недавно була запущена послуга прийому та відправки СМС-повідомлень”.

“Ці люди працюють за ідею. Вони насамперед розуміють, які користь вони приносять Республіці. Ми дійсно пишаємося, що залишилися тут жити й працювати, не кинули свою батьківщину”, – сказав керівник сепаратистської мобільної мережі.

Фенікс ДНР мобільний оператор 2Рудніченко заявив, що зараз у “Фенікса” близько 80 тисяч абонентів, із них більше 17 тисяч щоденно користуються послугою дзвінків у Росію. Тариф для дзвінка в Росію – 5 руб./хв.

Тариф “Народний” оператора “Фенікс” передбачає:
Дзвінки всередині мережі – безліміт
Дзвінки на оператор “Лугаком” (в “ЛНР”) – 0 грн./хв.
300 SMS повідомлень всередині мережі в місяць безкоштовно*
Вартість SMS понад пакет – 1,00 руб.*
Дзвінки на міські номери в містах Донецк і Луганськ – 1,50 руб./хв.
Дзвінки на міські номери Донецької та Луганської обл. – 2,50 руб./хв.
Абонплата – 50,00 руб./міс.**
*Послуга, як обіцяють, стане доступна згодом, у І кварталі 2016 року.
**Абонентська плата – фіксований платіж, встановлений оператором абоненту за доступ на постійній основі до своєї телекомунікаційної мережі, стягується незалежно від факту отримання послуг.

У 2015 році користувачі соцмереж зазначали, що ідентифікатор мережі “Фенікса” – 255-99, а всі мережі 255-хх відносяться до України.

Крім того, інформують у ГУР, 23 березня адміністрація президента Росії прийняла рішення виділити 25 млн. російських рублів т.зв. “міністерству зв’язку ДНР” на придбання телекомунікаційного обладнання для Донецького обласного радіотелевізійного передавального центру, а також станцій-ретрансляторів Тореза й Горлівки. З огляду на корумпованість керівництва “ДНР”, відповідальність за цільове використання коштів покладена на начальника Центру інформаційного протиборства полковника ЗС РФ К. Карпова.

Читайте також:
Альтернатива київським копам: у”ДНР” запустили академію “сепарської поліції”.
ФОТО, ВІДЕО, ПЛАГІАТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна