Російський суд оголосив вирок Надії Савченко: 22 роки позбавлення волі й штаф 30 тис. рублів

 

Донецький міський суд Ростовської області Росії визнав українську військовослужбовицю Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів і призначив покарання у вигляді 22 років ув’язнення в колонії та штрафу в розмірі 30 тисяч російських рублів за незаконний перетин кордону (нагадаємо, Савченко викрали й силою вивезли в Росію з України).
Про це повідомляє сайт Радіо Свобода, що вів онлайн-трансляцію з виголошення вироку.

Нагадаємо, прокуратура вимагала для підсудної покарання у вигляді 23 років позбавлення волі.

Усі доводи захисту, які однозначно свідчать про те, що Савченко ніяк не може бути винною в інкримінованому їй убивстві російських журналістів, суд визнав непереконливими.

“Провина Савченко підтверджується свідченнями потерпілих і свідків, які не мають суттєвих суперечностей. Вірити свідкам, які говорять, що Савченко потрапила в полон до обстрілу, підстав немає”, – заявив суддя.

Сама Савченко впродовж засідання традиційно була незламною, жартувала й навіть співала пісень. Почувши хіт Майдану “Горiла шина, пaлала” в дещо переінакшеній версії (“ой судді, судді ви мої, більше судить не будете, самі по тюрмах сядете…”), суддя Леонід Степаненко, який уже почав було оголошувати термін ув’язнення, оголосив чергову перерву.

Як розповів у своєму “Твіттері” адвокат українки Микола Полозов, коли в момент зачитування вироку суддя вимовив слова “типова бандерівка”, в залі пролунав сміх.

“Якщо комусь весело – можу видалити [із зали]. Кому весело?” – поцікавився суддя.
“Мені весело!” – відповіла підсудна, після чого суддя, опустивши очі, продовжив бубоніти вирок.

Нагадаємо, оголошення вироку незаконно ув’язненій у Росії Надії Савченко почалося в Донецькому міському суді Ростовської області РФ у понеділок, 21 березня. Після того, як вирок набуде чинності, Савченко має намір відновити сухе голодування.

Бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
Передбачалося, що вирок буде виголошено 9 березня, але суд переніс вирок на 21-22 березня 2016.
Російський суд так і не дав дозволу на відвідання Савченко українськими лікарями. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою повенкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
9 березня президент Петро Порошенко висловив готовність обміняти Надію Савченко, “зробити все можливе для того, щоб її живою і здоровою повернути якнайшвидше додому”.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду, а невдовзі – приймати вітамінні суміші.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.