Георгія Гонгадзе поховали на території церкви, в якій він хрестив своїх доньок. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Кілька десятків людей прийшли сьогодні, 22 березня 2016 року, до церкви Миколи Набережного на Подолі (УАПЦ), щоб провести в останню путь журналіста Георгія Гонгадзе.

Катафалк з останками засновника сайту “Українська правда”, вбитого восени 2000 року, вранці виїхав із моргу на вулиці Оранжерейній, проїхав по центру Києва та привіз тіло Гії до храму на березі Дніпра, парафіянином якого Гонгадзе був з початку 1990-х років.

Похорон-Гонгадзе7

У своєму виступі під час обряду похорону настоятель церкви святого Миколая Чудотворця отець Степан розповів, що Георгій у цій же церкві – одному з перших храмів УАПЦ в Києві після відродження Автокефальної церкви – хрестив своїх доньок.
Востаннє настоятель спілкувався з Георгієм під час одного з богослужінь незадовго до трагічної загибелі журналіста.

Крайній праворуч - настоятель церкви Миколи Набережного о.Степан

Крайній праворуч на першому плані – настоятель церкви Миколи Набережного о.Степан

На літургії, яка передувала похорону, були присутні вдова Мирослава Гонгадзе з двома дочками Георгія, що приїхали зі США, де нині мешкають, колега Гії по “Українській правді” Олена Притула, інші колеги – працівники ЗМІ з 90-х років, журналісти – народні депутати, деякі інші парламентарії, переважно колишні, парафіяни.

Похорон-Гонгадзе

 

Ритуал не було політизовано, коло запрошених було досить обмеженим. Труну з останками Георгія вкривали два прапори – український та грузинський, а також вишитий рушник.

Фото Hromadske.tv

Фото Hromadske.tv

Президент Петро Порошенко прислав траурний вінок.

Наприкінці літургії до храму на короткий час – аби попрощатися з Георгієм – зайшов колишній лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз.
Який став одним з ініціаторів так званого касетного скандалу, оприлюднивши в листопаді 2000 року записи майора Держохорони Миколи Мельниченка з кабінету президента Кучми із зафіксованими розмовами за участі тодішнього глави держави про справу над редактором “Української правди”.

Олександр Мороз. Фото з ФБ Oleksandr Polishchuk

Олександр Мороз. Фото з ФБ Oleksandr Polishchuk

До кінця обряду храм уже не вміщував усіх, хто прийшов востаннє попрощатися з Георгієм.

Похорон-Гонгадзе9

Похорон-Гонгадзе8

Підійшли численні народні депутати, зокрема Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, деякі члени Кабінету Міністрів та ін.

Юлія Тимошенко. Фото УНІАН

Юлія Тимошенко. Фото УНІАН

Також прийшов лідер гурту Океан Ельзи Святослав Вакарчук із величезним букетом квітів.

Святослав Вакарчук. Фото Hromadske.tv

Святослав Вакарчук. Фото Hromadske.tv

Героя України Георгія Гонгадзе поховали у дворі церкви на вулиці Сковороди. Хрест встановлювати не довелося – могилу викопали поруч із величезним кам’яним хрестом із дзвоном на перетині, встановленим на місці кенотафу. За словами настоятеля храму, поруч було виявлено давнє поховання мучеників церкви.

Похорон-Гонгадзе4

Але могила Гонгадзе стала першим захороненням відомої особи на території храму Миколи Набережного.

Фото з ФБ Віктора Коваленка

Фото з ФБ Віктора Коваленка

Як писала “Новинарня“, напередодні поховання, 21 березня, президент Петро Порошенко передав удові Георгія Гонгадзе Мирославі його нагороду Героя України.
Це звання ще 23 серпня 2005 року своїм указом присвоїв Гії (посмертно) Віктор Ющенко, який на той час обіймав посаду президента.

Журналіст, засновник інтернет-видання “Українська правда” Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати зниклому журналістові.
У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать Гонгадзе.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, чий вирок набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

Фото (якщо не вказано інше) Дмитра Лиховія, “Новинарня


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.