В’ятрович ініціює зустріч із Кличком, аби той не саботував декомунізацію в Києві

 

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович ближчим часом зустрінеться з мером Києва Віталієм Кличком, щоб прискорити процес реалізації в столиці закону про декомунізацію. Про це йдеться в інтерв’ю В’ятровича сайту “Новинарня”.

“Нас турбує затягування процесу (декомунізації в Києві), і ми звертаємося до київської влади з приводу неприпустимості такого зволікання”, – сказав голова УІНП.

За словами Володимира В’ятровича, в столиці мало бути перейменовано 112 вулиць, і це можна було б зробити одним пакетом, як у Дніпропетровську чи Харкові.

“На жаль, у Києві цей пакет розділили на дрібніші і розглядають їх окремо. Ця процедура дуже тривала – спочатку топонімічна комісія, потім два місяці громадського обговорення, потім міська рада приймає, а потім іще й міський голова підписує. Наприклад, минулого тижня міський голова щойно підписав ті рішення, які були схвалені ще на початку лютого”, – розповів голова Інституту нацпам’яті.

Володмир В’ятрович зазначив, що в Києві мало бути демонтовано понад сто меморіальних таблиць, які стосуються комуністичного минулого, але “ця робота виконана дуже незначною мірою”.
“Лише після нашого листа, який ми написали близько місяця тому, ми бачимо, що потроху почалися якісь демонтажі”, – сказав керівник УІНП.

Також УІНП дуже непокоїть позиція міського голови Віталія Кличка щодо пам’ятника чекістам на Либідській площі, “який однозначно має бути демонтований і прибраний із публічного простору”, та щодо пам’ятника Щорсу.

“З приводу Щорса від Кличка прозвучав узагалі дивний, курйозний, як на мене, коментар – мовляв, ми порадилися з експертною комісією, і вона заявила, ніби цей пам’ятник має мистецьку цінність, тому на нього не поширюється дія закону про декомунізацію. Насправді оцінка експертної ради при міському голові важлива, але це означає лише те, що пам’ятник Щорсу, попри його високу мистецьку вартість, все одну має бути демонтований і не залишатися в публічному просторі. Інша річ, що він може бути збережений, виставлений у музеї”, – підкреслив В’ятрович.

“Міський голова мав би це знати. А демонтувати статую комуністичного воєначальника – прямий обов’язок мера відповідно до закону”, – сказав голова Інституту.

На думку голови УІНП, “Київ ніколи не стане європейською столицею, якщо в ньому залишатимуться пам’ятники чекістам та Щорсу”.

На запитання Новинарні, чи він обговорював цю тему з Кличком особисто, В’ятрович відповів: “На жаль, востаннє я зустрічався з Віталієм Володимировичем іще на Майдані. Я думаю, що коли відбудеться наша наступна очна зустріч, я зможу йому пояснити, чому важливо реалізувати норми закону про декомунізацію у столиці. Особливо для керівника міста, який заявляє про свої європейські устремління та прагнення перетворити Київ на європейську столицю”.

На питання, чи він планує зустріч із Кличком, В’ятрович сказав: “Звичайно. Я думаю, що ближчим часом намагатимуся зустрітись із ним“.

Читайте також:
У Києві з’явиться проспект Бандери – замість Московського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна