Політв’язню Клиху в Чечні дають психотропні препарати. Суд над ним і Карпюком відклали на місяць, не дозволивши виступити родичам

 

Судове засідання у справі українських політв’язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха в Грозному (Чеченська республіка РФ) відкладено не менш як на місяць у зв’язку з хворобою судді Вахіда Ісмаїлова.
Про це повідомляють “Грані.ру“, посилаючись на прес-секретаря верховного суду Чечні Індарбека Каїмова.

Відзначається, що судове засідання мало відбуватися два дні – 14 і 15 березня. Планувався допит свідків захисту.

Спеціально для цього в якості свідків з України в Чечню прибули 72-річна мама Клиха та його двоюрідний брат, а також двоє рідних братів Карпюка і українська правозахисниця Марія Томак.

Нова дата судового засідання поки не відома.
За словами адвокатів, судді Каїмову виписали курс лікування на місяць.

Мама Клиха витратила на поїздку в Чечню останні заощадження, а брат Карпюка брав для цього кредит, повідомила журналіст “Громадського радіо” Ірина Ромалійська у прямому включенні на каналі “112 Україна”.
За її словами, перед матір’ю стоїть дилема: або просити про побачення з сином, або приїздити на наступне засідання й мати право виступити в суді на його захист в якості свідка, розповівши, що в період, коли, як інкримінує Станіславу російська прокуратура, він воював у Чечні, Клих насправді вчився у ВНЗ в Україні.

Відомо, що 24 лютого адвокати подали скаргу на постанову про обрання запобіжного заходу. Але дата розгляду апеляції так і не була призначена.

“Це зроблено для того, щоб свідки, яких ми ледве витягли з України, не були допитані в суді”, – зазначив адвокат Карпюка Доку Іцлаєв.

Нагадаємо, Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації, коли український журналіст приїхав у гості до вагітної дівчини.
Раніше, у березні 2014 року, російськими спецслужбами по дорозі в Москву був затриманий лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карп’юк.

Російські прокурори звинувачують членів УНСО Карпюка та Клиха у вбивстві 30 військовослужбовців і замах на життя ще 15 солдат, які вони нібито вчинили в складі загону “Вікінг” з 31 грудня 1994-го по 5 січня 1995 року в Грозному під час Першої чеченської війни.

Сьогодні також стало відомо, що адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна стурбована його фізичним та психічним станом. Про це на своїй сторінці соцмережі повідомила волонтер Ольга Решетилова

“Адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна стурбована його “байдужо-відчуженим станом”. Як сказав сам Станіслав, їхній камері видають якісь “противірусні препарати”. Цікаво, що в камері Карп’юка ніяких препаратів не дають. Крім того, Клиху робили кілька ін’єкцій невідомого препарату”, – зазначила волонтер.

Ірина Ромалійська також розповіла, що, за наявною інформацію, після прийому невідомого препарату Клих став неадекватним, у нього почалися нервові зриви, що чергувалися з апатією.

Відповідно до адвокатського запиту, Клиху невідомі медичні препарати дають щодня з середини лютого.

Читайте також:
У Росії – понад 30 політв’язнів з України.
Київ вимагає видати хоча б чотирьох, одного – хворого на рак

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна