Савченко, якій не дали останнього слова, оголосила сухе голодування. Кремль вагається

 

Міський суд Донецька Ростовської області РФ змінив анонсований графік розгляду справи української військової, народного депутата Надії Савченко. Сьогоднішнє засідання суду не стало останнім – після виступів адвокатів суддя не дозволив Савченко виголосити останнє слово. Розгляд справи перенесли на 9 березня. Після цього Надія Савченко оголосила сухе голодування.

Відео-трансляцію засідання вело на YouTube “Радіо Свобода”.

Після заслуховування позиції самої української депутатки та її захисників щодо відсутності нормальної експертизи даних пеленгування мобільного телефона суддя зупинив засідання.
“Суд продовжиться 9 березня”, – сказав суддя.

“Я оголошу сухе голодування, якщо мені не дадуть зараз останнього слова”, – заявила на це Савченко.
Однак суддя закрив засідання і залишив залу.

Як заявив адвокат Савченко Ілля Новіков, для захисту це перенесення стало несподіваним.

Також Новіков у “Твіттері” припускає, що через оголошене Савченко сухе голодування її, можливо, більше не привезуть до суду. Або, можливо, в суду “щось не зійшлося”.

“Це політичний процес. Можливо, йдеться про те, що в Кремлі не можуть вирішити, довший строк – коротший строк, обмінювати Савченко чи не обмінювати”, – заявив журналістам адвокат українки Марк Фейгін.

Перед цим адвокат Ілля Новіков у ході дебатів сторін підтвердив колишні повідомлення, що сторона захисту не оскаржуватиме вирок.

“На ухвалений вами вирок не буде внесено апеляційну скаргу. Але це не тому, що Савченко вважає себе винною”, – заявив Новіков.

Захисник ддетально пояснив позицію підзахисної та її адвокатів: “Ми не вважаємо, що Надія має або мала хоч один шанс у цій справі. Після слів Маркіна (спікер слідчого комітету РФ) стало ясно, що це буде показовий процес. Ви, звичайно, ухвалите вирок обвинувальний. І давайте, скажімо так, за процесом спостерігає весь світ. У залі – дипломати, співробітники посольств, справа не залишиться без уваги і після вироку”.

“Я абсолютно переконаний, що протягом цього року і найближчих місяців за підтримки дружніх нам організацій вдасться добитися політичного звільнення Надії Савченко. А що стосується обвинувачення – обвинувачення було фальшивим, ви це прекрасно знаєте”, – заявив Новіков.

Сьогодні адвокати повторили аргументи про те, що розшифровка дзвінків на мобільному телефоні Савченко показує: вона була викрадена ще до того, як загинули російські журналісти, і, відповідно до показів свідків, фізично не могла вести коригування з телевежі, як про це говорить сторона обвинувачення.
При цьому прокурори вважають, що вину Надії доведено.

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна