Путін їде до Мінська рятувати “союзну державу”

 

Президент РФ Володимир Путін 25 лютого відвідає з візитом Мінськ, де візьме участь у засіданні Вищої державної ради “союзної держави” Білорусі і Росії.
До Білорусі також має приїхати прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, передає “Білоруський партизан“.

Зазначається, що порядком денним передбачено прийняття бюджету Союзу Росії й Білорусі, затвердження програми узгоджених дій у галузі зовнішньої політики і обговорення підсумків торговельно-економічного співробітництва.

У свою чергу аналітик литовського Центру східноєвропейських досліджень Лауринас Кащюнас в інтерв’ю Delfi стверджує, що Путін приїздить до Мінська, аби не втратити контроль над ситуацією.

“Скасування санкцій [ЄС проти Білорусі] насправді зміцнило позиції Лукашенка щодо Путіна. Президента РФ, можливо, змусило приїхати бажання не втратити ініціативи, щоб гра Лукашенка з Європою не зайшла занадто далеко”, – міркує експерт про можливі причини візиту.

На думку політолога, крім заявлених тем, сторони вочевидь будуть обговорювати й інші питання, пов’язані з інтеграційними проектами Росії. Однак всю суть цих зустрічей Кащюнас характеризує як поступки, вигідні Білорусі.

“Потрібно мати на увазі, що всі ці їхні зустрічі щодо інтеграційних проектів — це “купи-продай”. Лукашенко продає суверенітет, але продає потроху, щоб йому його залишилося і він довше жив. Звісно, все зведеться до того, що Білорусі потрібні кредити, стабільні поставки енергії, ринок для білоруської продукції і т. д”, – зазначив аналітик.

Як повідомляла “Новинарня“, 15 лютого Євросоюз скасував більшість санкцій щодо Білорусі. Тепер президент Олександр Лукашенко і ще 169 чиновників зможуть в’їжджати на територію ЄС, а їхні активи будуть розморожені. Це – реакція ЄС на припинення Мінськом політичних репресій. Водночас ембарго на продаж цій країні зброї і санкцій щодо 4 осіб залишаються чинними.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна