Майже половина “переселенців”, які отримують допомогу Києва, живуть в ОРДЛО, – голова СБУ. Ідеться про 15 млрд. грн.

 

Близько половини осіб, які отримують соціальні виплати з бюджету України як “вимушені переселенці”, насправді постійно живуть на окупованих територіях. Про це сьогодні на брифінгу в Києві заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

“СБУ були отримані дані про безпідставне отримання з бюджету значних коштів, спрямованих на соціальні виплати, в тому числі на пенсійне забезпечення, внутрішньо переміщеним особам. Хочу сказати, що значна частина таких осіб переселенців, близько половини з них, фактично проживають на територіях, яку українська влада не контролює”, – сказав Грицак.

Згодом прес-центр СБУ уточнив: “З 1,3 мільйона осіб-переселенців понад 60% фактично постійно проживають на території ОРДЛО. Використання шахрайських схем штучно збільшило видатки бюджету на декілька мільярдів гривень.
Порушниками закону та авторами корупційних схем є шахраї, які використовують внутрішньо переміщених осіб у корисливих цілях”.

Як відомо, ще з кінця 2014 року набула поширення практика, коли мешканці “ДНР” і “ЛНР” реєструються на підконтрольних Україні територіях як переселенці, регулярно отримують там соціальні допомоги, а насправді мешкають в окупованих районах.

Минулого тижня Міністерство фінансів повідомило про те, що в Україні стартує процес ревізії отримувачів соціальних виплат, зокрема серед переселенців, що дозволить виявити шахраїв та зекономити 5 млрд. грн.

За останній місяць уряд зупинив виплати для 150 тисяч фальшивих переселенців. Про це 21 лютого у телепрограмі “10 хвилин із прем’єр-міністром” заявив очільник Кабміну Арсеній Яценюк.

Річний обсяг виплат переселенцям з українського держбюджету становить 30 млрд. гривень. Про це заявив на брифінгу міністр соціальної політики України Павло Розенко на брифінгу.

“Сьогодні ми щомісяця платимо пенсії на суму близько 2 млрд. грн. вимушеним переселенцям. У цілому річний обсяг соціальних виплат, пенсійних виплат, соціальних допомог становить близько 30 млрд. грн. для вимушених переселенців”, – сказав міністр.

За його словами, в 2015 році була припинена виплата пенсій лише близько 22 тисячам осіб, які померли, хоча таких мало б бути значно більше.

“Якщо взяти демографічну ситуацію, попередній рівень смертності в Донецькій і Луганській області, таких призупинень, таких смертей повинно бути як мінімум 70-80 тис., а ми маємо тільки 20. Це значить, мінімум 60 тис. людей про яких ми не маємо інформацію про смерть в Україні, які не зареєстровані, але ці кошти продовжують виплачуватися, таким чином, кошти з держбюджету продовжують вимиватися”, – додав Розенко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна