ФБ-шахрайство: фейкова краля, яка збирає гроші на лікування “крадених” дітей, виявилася “сепаром”




 

Соціологічне дослідження фонду “Демократичні ініціативи” показало, що в 2015 році волонтери стали лідерами громадської довіри, випередивши навіть традиційного флагмана – церкву (у грудні 2015 їм довіряли 68%, не довіряли – 19%).
Напруживши всі сили під час Майдану, волонтери винесли на собі Революцію Гідності і найважчий період війни, коли армія Україна навряд чи встояла б без громадської матеріальної підтримки. Минуло два роки, й активісти-волонтери потроху повертаються до своїх звичних справ.

На жаль, на зміну їм приходять псевдоволонтери і справжні шахраї. Вони паразитують на пробудженій свідомості суспільства, яке й надалі готове жертвувати на благі справи і довіряє волонтерам, як рідним.

Використовувати волонтерські важелі для власного збагачення, наживаючись на людській довірі – аморально й протизаконно. Однак дедалі більше “комбінаторів” ідуть на такий злочин.

Сьогодні “Новинарня” розповідає про те, як викрили одного з покидьків, що застосовує схему незаконного псевдоволонтерського заробітку в інтернеті – ця схема стає дедалі більш поширеною в соціальних мережах.
А також нагадуємо про поради справжніх, чесних волонтерів: вони інструктують, як не вчепитися на вудку негідників.

Шахрай виявився “сепаром”. Але про все по порядку.

Фейкова “Мар’яна Ткаченко”

Розпочалося це невелике, але досить цікаве розслідування з того, що вчора по обіді в коментарях до одного з дописів редактора “Новинарні” у “Фейсбуці” з’явилася така собі “Мар’яна Ткаченко”.
Людина, яка назвалася таким ім’ям, запостила заклик допомогти вилікувати хлопчика Данила.

Як з’ясувалося невдовзі, такі самі прохання “Мар’яна Ткаченко” 11 лютого надвечір залишила також на сторінках ще кількох ФБ-юзерів, які мають багато читачів. У друзі при цьому не додавалася і стеження не вмикала.

Мар'яна Ткаченко ФБ 5

У дописах “Мар’яни Ткаченко” – треба відзначити, особи вельми вродливої, привабливої – і йдеться:
“Репост обезательно! Уважаемые и самые добрые Украинцы помогите спасти мальчика!
Нейробластома забрюшинного пространства с поражением костного мозга (более 50%) 4 стадии. РЕЦИДИВ.
В январе 2015 года Даниил закончил противорецидивное лечение и терапию антителами. Весь этот комплекс дал хорошие результаты. Но, об этом больно и страшно говорить – в июле 2015 года у Даньки снова диагностирован рецидив. По состоянию на январь 2016 года ребенок прошел 8 блоков химиотерапии…”

Далі згадується захмарна вартість препаратів, що потрібні для лікування (“Мозобаил (Mozobil), стоимость 1 ампулы – около 13 000$!!!), наводяться аргументи й заклики: “У семьи таких денег нет, кроме того, текущее лечение идет в долг и, пока не будет оплачено все предыдущее лечение, Даня находится на поддерживающей химиотерапии. Эта терапия на какое-то время может замедлить развитие болезни, но рак коварен и непредсказуем, и в любой момент может случится непоправимое…
Помогите спасти! Помогите успеть! Мы не имеем права оставаться сейчас в стороне. Нужно широко распространить информацию…
Говорят, что на войне все средства хороши. Да, это война — война с болезнью, война за жизнь. И мы должны постараться мобилизовать все силы на эту борьбу… И мы обязаны победить”.

Фотографій хворого “Мар’яна Ткаченко” запостила в коментарях аж дві.

Мар'яна Ткаченко ФБ 5-1

Що одразу привернуло увагу: в дописах не вказано прізвище хлопчика Дані, місто, де він живе, лікарня, в якій він лікується, навіть не зазначена його країна.

Зате вказано дані про “матір”, і головне – банківську картку, куди слід переказувати гроші:
“Мама Еременко Элиза Геннадьевна,
Карта Приват банка 5168 7555 0041 3469
Телефон мамы +380 93 311 20 99″.

До Елізи Єременко ми перейдемо пізніше, а поки що погортаємо ФБ “Мар’яни Ткаченко”.

Перший візит на її власну сторінку показав, що сторінка ця показово патріотична та орієнтована на дітей. Однак “Мар’яна Ткаченко”, попри обрану стезю “громадської активістки”, чомусь не відкрила жодного допису на своєму “Фейсбуці”.

Зате кількість доданих нею ФБ-друзів зростає просто на очах – ось уже їх шість, сім десятків…
Щоправда, серед них здебільшого якісь малоактивні юзери, іноземці, боти… Але є й цілком реальні, досить жваві користувачі соцмережі. Ба навіть уже зафрендилася Катя Осадча!..

Місцем роботи киянки “Мар’яни Ткаченко” вказано – “Керівник у МакДональдс”. Ого! Значна дівчина, хоч і така молода з виду на фото.
Та й датою народження цікава – 24 серпня 1991. Ровесниця незалежності, значить.

Що ж, зафренджуся і я…

Мар'яна Ткаченко ФБ 1

З огляду на брак записів, припускаємо, що сторінка “Мар’яни Ткаченко” була створена цього ж дня. 

Минає трохи часу, і “Мар’яна Ткаченко” приймає пропозицію “дружби” одного з авторів цих рядків.

Сторінка, яка відкривається нашим очам, доводить, що припущення про її “новонародженість” було правильним. Усі записи – репости чогось чужого – датовані 10 лютого.

Мар'яна Ткаченко ФБ 2

Зате кількість друзів зростає, як на дріжджах – їх уже майже 160. І фотографії зі своїм (?) зображенням “Мар’яна Ткаченко” теж заливає.

Але ось нарешті головне, для чого все й затівалося. Той самий пост “Мар’яни Ткаченко” із закликом допомагати безфамільному хлопчику Данилу шляхом перерахування коштів Єременко Елізі:

Мар'яна Ткаченко ФБ 3

Щоб мало не здалося, “Мар’яна Ткаченко” дублює допис про нейробластому “Дані” ще раз і продовжує агресивно додавати собі друзів.
Ще не вечір, а їх уже 190. Ближче до ночі – вже майже 400. Якісь турки “дякують за дружбу”, послуговуючись “гугл транслейтом”, лайкають пост із хворим “Данилком”…

Запам’ятаємо фото “хворого Дані” і займемося поки що далі “Мар’яною Ткаченко”.

Зберігаємо її головне фото собі на робочий стіл і вмикаємо пошук у Гуглі за картинками. Це просто.

І – гоп! Фото “Мар’яни Ткаченко” веде нас на сторінку курсів англійської мови в Харкові, де дівчина на ідентичному знімку ділиться враженнями про навчання. Але дівчину звуть Марія Татарко, а не Мар’яна Ткаченко. І вона не з Києва, а з Харкова.

Марія Татарко англійська школа відгук

Посилання на сайті англійської школи – активне, і воно веде нас на сторінку “ВКонтакті” файної Маші Татарко.
Там ми бачимо, що це “жива” людина – принаймні сторінка її “жива”, з реальними інтересами інтересами, родичами, друзями, дописами й коментарями.

Дівчина з Полтави, а в Харкові навчається в університеті ім. Каразіна. Народилася не в День проголошення Декларації про незалежність, а 27 липня 1994-го.
Зареєстрована вона і в “Однокласниках”, але не заходила туди з травня минулого року.

Маша Татарко ВК 2

Гортаємо фотоальбом Маші Татарко ВК і бачимо, що на сторінці “київської Мар’яни Ткаченко” у ФБ використано кілька старих світлин харківської Маші.

Наприклад:

Мар'яна Ткаченко ФБ 4

Маша Татарко ВК 4

Або ось ще:
Мар'яна Ткаченко ФБ 6

Маша Татарко ВК 3

Ми ще не знали, чи “Мар’яна Ткаченко” і Марія Татарко – дві різні людини, але точно з’ясували, що друга – реальна, а перша – персонаж фейковий.

Згодом на наше запитання Маша Татарко відповіла: “Так, фотографію [на акаунті Мар’яни Ткаченко у ФБ] використали мою, там фальшивий акаунт. Не знаю, як це вийшло і кому потрібні саме мої фотографії”.

“Хороший” бізнес: і сам не попадаєш, і інших підставляєш 🙁 Дякую, що розповіли. Сподіваюся, ці люди усвідомлять, що зробили”, – зазначила Марія Татарко.

Крадена історія Данила, поцуплені фото Давида

Ми перепрошуємо Машу за втручання в її приватний інтернет-простір, але це потрібно для з’ясування, хто в цій історії шахрай.

Також ми наперед вибачаємося перед наступними двома персонажами – малими Данилком Страшинським і Давидом Чалигавою. Дані цих хворих дітлахів теж використала для шахрайського оголошення “Мар’яна Ткаченко”.

Це ми з’ясували, так само пробивши фото “безфамільного Даниила” із постів “Мар’яни Ткаченко”в гугл-пошуку по зображеннях.

Як виявилося, фото “анонімного Даниила” належать іншій дитині, справді хворій:

Давид Чалигава ВК 3

Давид Чалигава, Дніпропетровськ. Кошти на його лікування в інтернеті почали активно збирати з осені 2014-го, коли дитині було 5 років.

Влаштовували аукціони:

Давид Чалигава ВК аукціон 4

Отож, у своїх оголошеннях, які “Мар’яна Ткаченко” суне, куди лише може, закликаючи “врятувати Даню”, вона використала крадені фото реальної важкохворої дитини.

Давид Чалигава ВК 1

Давид Чалигава ВК 2

Потрібну суму для лікування пухлини Давида Чалигави зібрали в січні цього року, малюку вже призначили заняття ЛФК, про що читаємо на його сторінці “Вконтакті”.

Батьки сподіваються на одужання синочка й дякують численним жертводавцям та благодійним фондам, які допомагали з грішми, зокрема “31 червня” (“Святого Луки”), “Біржі благодійності “Добродій”.

Бажаємо Давидові одужання й ми, а його мама Анна Муштаєва вже б’є на сполох з іншого приводу: “ВНИМАНИЕ ЭТО ВАЖНО!!! МОШЕННИЦА МАРЬЯНА ТКАЧЕНКО!!! ВОСПОЛЬЗОВАЛАСЬ ФОТОГРАФИЕЙ В МОЕГО СЫНИШКИ В СВОИХ ЦЕЛЯХ!!!!”

Той, хто ховається за псевдонімом “Мар’яна Ткаченко” – справді рідкісна паскудь. Адже не зупиняється ні перед чим. Для жалісливого викладу діагнозу хворої дитини, яка має її озолотити, “Мар’яна Ткаченко” використала історію хлопчика, якого рятує вся Білорусь, пів-Європи і пів-СНД.
Це Данило Страшинський із Брестської області.

Розкрити це було теж нескладно – варто лиш скопіювати із закликів “Мар’яни Ткаченко” показові рядки, наприклад, про “Мозобаил (Mozobil), стоимость 1 ампулы – около 13 000$!!!.

У 9-річного Данила Страшинського – дійсно страшна нейробластома з ураженням кісткового мозку четвертої стадії, рецидив, потрібне лікування в Ізраїлі.

Із сторінки “ВКонтакті”, де викладена історія білоруса Данилка Страшинського та його потреби, українська шахрайка взяла майже все (навіть рядки про “війну”), викинувши лише прізвище пацієнта, його місце проживання й місце лікування.

Данило Страшинський ВК 1

Данило Страшинський ВК 2

Данило Страшинський ВК 3

Гроші на лікування Данила Страшинського збирають у різних країнах, соцмережах, на різні рахунки.

Данило Страшинський ОК

Данило Страшинський Ребенок бай

Еліза Єременко, прихильниця “Новоросії”

А ми повертаємося до ще одного персонажа цієї афери – “мами” вигаданого українського “Дані” Єременко Елізи Геннадіївни. Принаймні так вона записана в оголошенні, кому слід переказувати гроші.

Маємо підстави вважати, що людина з таким прізвищем, іменем і по батькові справді існує.
(Варіант, що при оформленні карткового рахунку на це ім’я у “Приватбанку” було використано сфальшований паспорт, опускаємо).

При тестовому переказі N-ної суми на вказаний рахунок “Приват24” показує власника рахунку – Єременко Еліза Геннадіївна.

Єременко Еліза Геннадіївна Приватбанк

Такої людини не знає база “Вся Україна”, втім, це нічого не значить – людина могла змінити прізвище, народитися пізніше, ніж формувалася база (а це середина 90-х), могла приїхати в Україну з іншої країни тощо.

Зате таку людину знають Гугл+ та Youtube. І якщо на Гугл+ Элиза Еременко не можуть бачити сторонні, то на Youtube нас чекає… не те щоб сенсація, але.

Элиза Еременко – “сепарша”. Прихильниця “Новоросії”, пропагандистської шістки Кремля Анатолія Шарія, телеканалу “Первый республиканский” (ДНР) і т.п. Принаймні на такі канали вона підписана.

Еліза Єременко YouTube

Також ім’я Еременко Элиза Геннадиевна Гугл видає у списках жертводавців за 2013 рік благодійній організації  “Сяйво дитинства” (“Світ дитинства”), Дніпропетровськ. Тоді Еліза офірувала цьому фондові 10 гривень.
Уміла ж людина не лише брати, а й віддавати…

БО Сяйво Дитинства Єременко Ельза

До речі, цей фонд теж по-своєму збирає гроші на хворих дітей (реєстрація).

“Дзвінок другу”

Звісно, ми не могли не набрати “телефон мами +380 93 311 20 99”.

Шахрайка (чи все ж шахрай?) виявився обережним. На дзвінки відповіді не було. Але дуже скоро абонент прислав СМС: “Я занят. Перезвоните позже”.
І тут же – обіцянка зателефонувати через годину. І тут же – зацікавленість: “А кто это?” І ще через три хвилини – “?”

Цікава “зайнятість” “мами хворої дитини”, яка потребує великих тисяч доларів на негайне лікування.

Отримавши повідомлення про наш намір переказати гроші, але перед тим дещо уточнити, “мама” “покинула всі справи” й написала: “Я вас слухаю”, маючи на увазі подальше листування в текстовому форматі.

А от на розмову “в звуковому режимі” в неї (?) часу так і не знайшлося. Ні одразу, ні через годину, ні пізніше.
Еліза (чи хто там на тому номері) замість відповіді на дзвінок вмикає автовідповідач.Еліза Єременко СМС

* * *

ОНОВЛЕНО. До обіду 11 лютого сторінка “Мар’яна Ткаченко” на ФБ вже була видалена.
Але організатор (чи організатори) афери “Мар’яна Ткаченко + Еліза Єременко” мають відповісти по всій строгості. Вони вбивають в українцях головне – віру в людей, віру в чесність, щирість, людяність.

Ми вже точно знаємо, що на рахунок Елізи Єременко в “Приватбанку” гроші збираються злочинним шляхом. І повідомляємо про це правоохоронним органам України та банківській установі.

Поради чесних волонтерів

“Новинарня” звернулася по коментар до представників найбільшого і найвідомішого в Україні благодійного фонду, що займається збором коштів на лікування важкохворих дітей.

Запитання: як відрізнити справжній збір коштів на хвору дитину від шахрайства?

Ірина-ЛитовченкоІрина Литовченко,
співзасновниця фонду “Таблеточки”:
– Є кілька простих правил, які допоможуть не вестися на прохання шахраїв:

  1. потрібно уважно читати всі тексти, порівнювати прізвища, вчитуватись у діагнози;
  2. погуглити номер мобільного або номер картки, вказані в оголошенні. Висока вірогідність того, що вони вже використовувалися раніше. Якщо це так, можна звернутися до служби безпеки банку із проханням про блокування картки;
  3. зателефонувати до медичного закладу, де проходить лікування дитина, та переконатися, чи знають там про такого пацієнта;
  4. порадити звернутися із проханням про допомогу в один із благодійних фондів та подивитися на реакцію людини;
  5. ні в якому разі не вестись емоційно на всі заклики “сос! терміново! рятуйте!”, а виділити час і уважно перевірити інформацію.
    Кожна людина повинна нести самостійну відповідальність за те, куди вона жертвує власні кошти.

Автори: Дмитро Лиховій, Леся Шовкун

Читайте також:
Оголошення в київському метро закликають не давати грошей
“волонтерам” зі скриньками

За що волонтерів, які співпрацювали з Ахметовим, видворили з “ДНР”

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна