МВС подає апеляцію на “заангажоване” рішення Печерського суду у справі “Тягнибок проти Авакова”

 

Міністерство внутрішніх справ подасть апеляцію на сьогоднішнє рішення Печерського райсуду Києва, який постановив, що глава МВС Арсен Аваков має публічно спростувати звинувачення на адресу лідера ВО “Свобода” Олега Тягнибока щодо його вини кривавих в подіях під парламентом 31 серпня 2015 року. Про це у “Фейсбуці” повідомив радник міністра Зорян Шкіряк.

“Щоб дещо заспокоїти певного роду мас-медійну “сенсаційність”. Спокійно… Це лише попереднє рішення суду першої інстанції, котре ще навіть повністю не виписане. Позов задоволений частково, лише в частині двох висловлювань міністра. МВС подасть апеляцію. Отже, поки що ніхто нікому ще не програв”, – зазначив Шкіряк.

Радник міністра зазначив: “Особисто я вважаю таке рішення, м’яко кажучи, некоректним з огляду на юридично-правову складову. Оскільки суддя банально вирвала із контексту і врахувала виключно два вибіркові словосполучення, що застосовував у своїй промові міністр. Вона не розглядала їх у контексті всієї цитати. А всі ці матеріали були надані. Вважаємо такий підхід неприпустимим”.

Шкіряк каже, що у своєму виступі на прес-конференції 31 серпня в МВС, після смертей нацгвардійців, “Арсен Аваков давав емоційну і критично-політичну, а ніяк не юридичну оцінку тим подіям і зокрема деяким її учасникам. І як на мене, мав на це повне право. Оскільки під час кривавого шабашу під ВР було по звірячому вбито чотирьох його підлеглих і понад 130 бійців поранено”.

“Я б подивився, як би реагував на це кожен з нас. А те, що одним з організаторів та активних учасників того мітингу був сам Олег Тягнибок і ВО “Свобода”, сумнівів не викликає. Це аксіома”, – наголошує Зорян Шкіряк.

“На жаль, не всі суди і судді в Україні можуть давати об’єктивну правову оцінку всім складовим процесу, враховуючи матеріали справи. Тим більше, зважаючи на достатньо жорстку позицію міністра МВС України Авакова щодо повного перезавантаження й оновлення суддівського корпусу, достатньо складно розраховувати на справжню об’єктивність і незаангажованість декотрих представників Феміди”, – зазначає радник глави міністерства.

“Будемо сподіватися, що під час апеляції буде надано об’єктивну юридично-правову оцінку і враховано весь комплекс доводів з боку представників МВС. Зрештою, час все розставить по місцях”, – резюмував представник відомства.

Ту саму позицію повторив директор Департаменту юридичного забезпечення МВС України Денис Горбась. Він нагадав, що, відповідно до чинного законодавства, оціночні судження не можуть бути спростовані і не підлягають доведенню.

“Горбась зазначив, що на сьогоднішній день судом було проголошено лише вступну і резолютивну частину рішення, тож мотиви, якими керувався суд, стануть відомі трохи згодом. Наразі це рішення ще не набрало законної сили. Відтак після отримання в установленому порядку повного тексту судового рішення у МВС планують подати апеляційну скаргу на нього”, – ідеться в повідомленні на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року під Верховною Радою відбулилися зіткнення демонстрантів, які виступали проти змін Конституції, із правоохоронцями. У результаті сутичок та вибуху кинутої з боку мітингувальників гранати загинули четверо бійців Нацгвардії. За даними МВС України, загалом постраждали понад 140 правоохоронців і цивільних.

Глава МВС Аваков звинуватив у сутичках біля будівлі парламенту Всеукраїнське об’єднання “Свобода” та її лідера: “Я безпосередньо звинувачую Олега Тягнибока і його партію “Свобода”. Я вважаю, що це злочин, а не політична позиція”.

Сьогодні Печерський райсуд Києва зобов’язав МВС України протягом одного місяця з дня набуття рішення законної сили провести брифінг і спростувати недостовірну інформацію, яка була оприлюднена міністром Аваковим.
Рішення може бути оскаржене в Апеляційному суді Києва в десятиденний термін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна