Парламент у першому читанні прийняв зміни Конституції в частині правосуддя

 

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя (№3524). Сьогодні за відповідне рішення проголосували 244 депутати.

Виступаючи перед голосуванням з трибуни парламенту, голова профільного комітету Руслан Князевич заявив, що Конституційний суд схвалив ці зміни більшістю голосів – лише два судді проголосували проти, один утримався.
Водночас є багато незадоволених тим, що КС схвалив президентський проект в екстреному “режимі вихідного дня” – 28 січня Верховна Рада направила конституційне звернення для оцінки відповідності законопроекту Основному закону, а вже вранці 1 лютого стало відомо про позитивний висновок.

Князевич також заявив, що переатестація суддів почнеться 17 лютого із приблизно ста суддів, у яких закінчується випробувальний 5-річний термін.
На думку голови комітету, до кінця року повинна закінчитися переатестація суддів вищих судів України.

Більшість представників фракцій, виступаючи під час дискусії перед голосуванням, заявляли, що підтримують суддівську реформу, але висловлювали стурбованість через те, що президент протягом перехідного періоду (двох років) зберігатиме вплив на суди. Тому вони висловили готовність підтримати закон у першому читанні з наступним доопрацюванням.

Нагадаємо, для прийняття змін до Конституції у цілому необхідно 300 голосів.

Голосування в цілому за цей закон може відбутися на наступній сесії. Але вона розпочнеться сьогодні ж після 16-ї години.

Законопроект про зміни Конституції в частині правосуддя містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставку судді у випадку непроходження переатестації. Також значно збільшується прозорість підбору суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

У рамках цієї ж реформи 26 січня президент Петро Порошенко вніс доопрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генпрокурору і відправляти його у відставку. У попередній версії документа парламент був позбавлений цього права.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна