Генштаб ЗСУ: “Микола – наш герой!”. Звідки взявся мем Білла та як із ним влипла Юля

 

“Це Микола. Микола прочитав в інтернеті про чергову #зраду.
Микола не репостить. Він бачить, що джерело сумнівне, перевірити її неможливо, а сайт маловідомий.
Микола знає про інформаційну війну.
Микола розумний.
Будь як Микола”.

Демотиватор із таким текстом 28 січня з’явився на сторінці Генерального штабу Збройних сил України у “Фейсбуці”. І швидко отримав більше тисячі “лайків” та кілька тисяч “розшарень” із компліментами креативності генштабівських маркетологів.
Станом на 2:30 ночі 29 січня допис поширили у своїх стрічках уже понад 2800 користувачів.

Того ж дня на офіційній сторінці Юлії Тимошенко одна за одною вигулькнули аж три картинки зі схожим текстом про “розумну Юлю”. Проте заклик “Будь як Юля” користувачів більше насмішив, ніж заохотив.

“Новинарня” розібралася, чи буде ще Генштаб постити демотиватори про Миколу (напевно, буде!), в чому помилка піарників Тимошенко і звідки взагалі взявся мем “Будь як…”.

Народити Білла

Усе почалося з такої простої картинки:

будь-як-білл

“Білл сидить в інтернеті. Білл бачить щось, що його зачіпає. Білл гортає далі. Білл розумний. Будь як Білл”.

Мем про Білла – Be like Bill – народився наприкінці 2015 року, але мережева слава прийшла до нього вже в січні 2016-го.

Ненав’язлива порада “гортати далі”, замість встрягати в нескінченні онлайн-дискусії в стилі “в інтернеті хтось не має рації!”, виявилася аж надто актуальною. І популярність мальованого чоловічка почала зростати в геометричній прогресії.

Нині Білл має у “Фейсбуці” власну сторінку, на яку підписано понад 1,5 мільйона користувачів. І регулярно нагадує нам правила етикету поведінки в соцмережах. І не тільки 🙂

білл-курить-травичку

Створив розумного чоловічка молдаванин Євгеній Кройтору, який живе в Мілані й займається малюванням коміксів. У коментарі BBC Trending він зізнався, що грошей на своїй ідеї поки не заробляє, але в майбутньому сподівається монетизувати Білла.

“Ідея дуже проста. Біллом може бути будь-хто розумний, хто має здоровий глузд і не робить чогось такого, що дратувало б інших. Можна також зауважити, що Білл уміє посміятися із себе, та й жартами з інших інколи не гребує”, – пояснює Кройтору.

Потенційного кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа Білл розумним не вважає, тому радить "не бути як Дональд"

Потенційного кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа Білл розумним не вважає, тому радить “не бути як Дональд”

Здорового глузду в соцмережах і справді часто бракує. Тож мем “будь як Білл” швидко вихлюпнувся за межі англомовного інтернету й отримав нове життя як іспанець Хосе, араб Білал або Башир, малайзієць Рашид тощо.

У російському варіанті Білл став Петею, а обурений сексизмом у підходах журнал “Космополітен” у піку чоловічій версії тверезомислячого інтернет-персонажа створив серію “Будь як Маша”.

будь-как-петя

Уніфікованої української версії цього мему поки що немає. І, ймовірно, вже й не з’явиться. Хоча Генштаб ЗСУ зі своїм Миколою, який не поширює фейкову “зраду” спрацював дуже влучно.

будь-як-микола

Генштаб ЗСУ: демотиватори ще будуть

Це вже не перший такий вдалий хід головного органу управління українськими військами.

У листопаді редактор сторінки Генерального штабу Збройних сил України у “Фейсбуці” викликав захват соцмережі, оприлюднивши дотепне “спростування” фейкової інформації про нібито заборону виїзду з України всім чоловікам віком до 45 років із 1 січня 2016 року.

У спростуванні, зокрема, зазначалося, що обмежень на виїзд не буде запроваджено як для  чоловіків віком до чи після 45 років, так і для жінок, дітей і домашніх тварин.
Генштаб ЗСУ “з посиланням на власні джерела” офіційно повідомляв, що: “1 січня 2016 року настане Новий рік. Дід Мороз не завітає до тих, хто поширює чутки та неперевірену інформацію. І Святий Миколай також”.

Любов Цибульська

Любов Цибульська

Як розповіла Новинарні радник начальника Генерального штабу ЗСУ Любов Цибульська, розвивати ідею з оригінальними демотиваторами в Генштабі планують і надалі, “але, мабуть, вже не в цій серії”.

При цьому від Миколи ГШ не відмовляється.
“Микола – наш герой!” – жартома зазначає Любов Цибульська, яка з квітня 2015 року почала керувати проактивними комунікаціями Генерального штабу України, згодом перейняла також кризові комунікації і тепер є радником НГШ з питань комунікацій.

За словами пані Любові, її робота в Генштабі полягає якраз у пошуку різних механізмів максимального поширення правдивої, позитивної інформації про українську армію. Зокрема й через соціальні мережі.
А щоб достукатися до інтернет-користувачів, потрібно використовувати й небуденні, оригінальні підходи. Микола – один із таких, як і “новорічне спростування”.

Не будь як Юля

 

Популярність Білла та його іншомовних клонів не могли не помітити й у піар-службах політичних діячів. Це колись вони були страшно далекі від онлайн-народу. Та вже давно збагнули, що завоювавши серця інтернет-аудиторії, можуть непогано підвищити свій рейтинг.

Лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко раніше піарників підбирала дуже вдало. І йшла в ногу з молодіжною аудиторію як офлайн, так і в інтернеті.

Такими плакатами з Тимошенко "Батьківщина" приваблювала молодих виборців 2007 року

Такими плакатами з Тимошенко “Батьківщина” приваблювала молодих виборців 2007 року

Проте все тече, все міняється. І Юля вже не та, і її піарники.
Можливо, їхня ідея скористатися популярністю Білла-Петі-Маші була й не найгіршою. Але втілення “підкачало”.

Першим на офіційній сторінці Тимошенко з’явився демотиватор із таким текстом:
“Це Юля. Юля розуміє, що особливий статус Донбасу – це прихована федералізація та план Путіна. Юля виступає проти таких змін до Конституції. Юля розумна. Будь як Юля”.

будь-як-юля1

Та цього реалізаторам ідеї видалося мало, й на хвилі креативу вони видали ще один за одним два “плакати” з порадою “бути як Юля”.

будь-як-юля-2

будь-як-юля-3

Та от біда – ні як Юля, ні як Петя (в політичному сенсі цього імені), Вітя чи Арсеній “розумні й наділені здоровим глуздом” користувачі “Фейсбуку” бути не хочуть.

Власне, навіть Білл купається не лише в променях слави, а й у зливі критичних зауважень. Багато хто вважає його “снобом та задавакою, який вказує іншим, як жити”.

І це при тому, що первинна ідея полягала якраз у ненав’язливості персонажа, який у жодному разі не повчає, а лише подає приклад “достойної” поведінки.

“Чому це я маю бути, як хтось?” – резонно ставлять собі запитання “аж надто” розумні користувачі, й створюють демотиватори із власними іменами.

Відповідні сервіси вже з’явилися. Скажімо, власну версію англомовного “будь як я” кожен охочий може легко створити на сайті Blobla.com.
Український варіант – на сайті Nametests.com.
Щоправда, варіанти зразкової поведінки ці сайти підставляють автоматично (але їх можна змінювати, поки не випаде підходящий).

будь-як-марк

А от політикам із порадами народу варто бути дуже обережними. Інакше вийде, як у Юлі. Для якої “доброзичливі” поціновувачі у “Фейсбуці” вже створюють, на їхню думку, значно більш підходящі демотиватори…

Юля-курва

Підготувала: Леся Шовкун

Читайте також:
“Фейсбук” заробив $1,56 млрд. за квартал і подвоїв свої прибутки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна