Всеукраїнський портал із базою ініціатив допомоги ветеранам АТО з’явиться в лютому

 

У лютому з’явиться всеукраїнський інтернет-портал із єдиною базою ініціатив допомоги ветеранам АТО. Про це стало відомо днями на презентації проекту “Без броні”.

Проект “Без броні” розробляє єдину базу усіх служб надання психологічної, юридичної, медичної, соціальної допомоги ветеранам війни на Донбасі.
Результатом роботи громадських активістів стане портал, що об’єднає перевірені проекти та ініціативи по всій Україні.

Портал матиме вигляд інтерактивної мапи України та дозволить легко знайти найближчу службу допомоги у будь-якому населеному пункті.
Такий сайт стане доступним для користувачів з 12 лютого 2016.

“Обличчями” інформаційної кампанії “Без броні”, як повідомили Новинарні в прес-службі проекту, стали бійці 81-ї окремої аеромобільної бригади, які стояли на захисті Донецького аеропорту.

Сильним теж потрібна допомога

За словами організатора проекту “Без броні”, директорки ГО “Студена” Анастасії Мельниченко, ще одна мета проекту – розбити усталений у свідомості багатьох бійців стереотип про те, що “сильним допомога не потрібна”, тим паче, психологічна.

“Варто відзначити низький рівень психологічної культури в Україні загалом. Через радянське минуле все, що починалося на «псих..», асоціюється з чимось негативним і принизливим, каральним, – коментує Анастасія Мельниченко. – За даними нашого дослідження, лише 14% опитаних військовослужбовців зверталися по психологічну допомогу. При цьому з тих, хто звертався по психологічну допомогу, це зробило за власним бажанням лише 35%”.

За словами Анастасії, з чинників, які можуть переконати бійця звернутися до психолога, найбільш впливовими є рекомендація бойових побратимів – 23%.

Також досить невтішною статистикою поділився керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко: “На сьогоднішній день близько 4 тисяч осіб повернулися з АТО до Києва. За офіційними даними, в третьому кварталі 2015 року по професійну психологічну допомогу звернулися лише 12 осіб, а станом на перший квартал 2016 року – не більше 100 осіб.
На жаль, більшість військовослужбовців впевнена в тому, що в кабінетах психологів їх просто не зрозуміють”.

Демобілізованих учасників бойових дій – уже близько 80 тисяч

При цьому питання соціально-психологічної адаптації постає дедалі гостріше, адже кількість демобілізованих постійно зростає.

“За даними Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, тільки статус учасника бойових дій отримало близько 100 тисяч осіб. 80 тисяч наразі демобілізовані або звільнені, – поділився офіційною статистикою співзасновник Київської міської спілки ветеранів АТО Антон Колумбет. – Я констатую, що ветерани АТО в Україні – це найбільш соціально вразлива верства населення, тому що повертаючись додому, вони стикаються як із проблемами комбатантів всіх часів та народів (гостра реакція на стрес, проблеми зі здоров’ям та сном, відчуття відчуженості соціумом), так і з суто українськими проблемами – соціально-побутова невлаштованість, проблеми з працевлаштуванням, скрутне матеріальне становище, високі ціни, тощо.
Завдяки проекту “Без броні” ми отримаємо єдину, чітку та зручну базу даних, яка дасть змогу розробити систему покрокової реінтеграції в суспільство наших воїнів”.

Вилікувати “джекпот” ПТСР

Одним із найбільш небезпечних психологічних наслідків АТО можна вважати так званий посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

“ПТСР проявляється не одразу. Симптоми в середньому виникають приблизно через півроку після повернення до мирного життя, – сказав військовий психолог, головний спеціаліст із соціальних питань департаменту поліції особливого призначення Національної поліції України Андрій Козінчук. – Робота з військовими протягом всього цього періоду є надзвичайно важливою, оскільки, базуючись на попередньому досвіді інших країн, можна не лише вилікувати ПТСР, а й запобігти виникненню первинних симптомів”.

Варто розуміти й те, що ПТСР притаманний не лише військовослужбовцям. На ПТСР страждають волонтери, військові медики, а також родини військовослужбовців.
“Це як своєрідний джекпот: випаде один воїн – випаде і вся родина; врятуй одного воїна – врятуєш всю сім’ю”, – коментує Козінчук.

Читайте також:
“У солдатів АТО зараз в моді ватники, пальта й пуховики”

“Марш невидимого батальйону”:
Генштаб скасував наказ про відмову приймати жінок на контракт ЗСУ. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна